avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere gresit
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere gresit

Buna ziua,
La 47 de ani si am descoperit ca data nasterii din certificatul meu este gresita.Drept urmare toate diplomele mele sunt gresite si evident am ajuns sa am o gramada de probleme .Am pierdut locul de munca pentru ca nu aveau cum sa ma mai plateasca fiind considerta o alta persoana ( mi s-a schimbat inclusiv CNP-ul.) De angajat in alta parte nu puteam pentru ca datele de pe diplome nu mai corespundeau cu cele noi.Problemele nu s-au terminat deoarece si pe cartea de munca este data veche si eu am certificat de nastere si buletin cu noua data de nastere, ceea ce ma ingrijoreaza, pentru ca ma gandesc ca nici contributia nu imi va fi recunoscuta.Deoarece nimeni nu-si asuma greseala facuta la nasterea mea, banuiesc ca trebuie sa ma judec cu cineva ca sa fiu recunoscuta ca fiind aceeasi persoana.Intrebarea mea este cu cine?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dor_42 , utilizator 09:31, 1 Decembrie 2015
Nu trebuie sa va judecati cu nimeni.
Trebuie facuta o rectificare a certificatului de nastere.

Solicitati serviciului de evidenta populatiei un document prin care sa certifice ca sunteti aceeasi persoana cu cea din vechiul certificat de nastere.

Astfel veti putea dovedi oricarei autoritati (casa de pensii, casa de asigurari de sanatate, etc.) ca eroarea a fost produsa la inregistrarea nasterii.

Avand documentul eliberat de evidenta populatiei de certificare a erorii materiale nu va mai fi necesara schimbarea altor documente (diplome, contracte, etc.)

Pentru rectificare este necesar un document de la spitalul unde ati fost nascuta cu data reala a nasterii inregistrata in registrul de nasteri.

Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
cyan, moderator
Problema este ca nimeni nu vrea sa-si asume greseala .Primaria care a eliberat noul certificat nu mi-a dat nimic scris cum ca as fi aceeasi persoana.Drept urmare nu am cu ce sa ma prezint nicaieri.Mi s-a spus ca daca as fi avut aceasta hartie era simplu dar asa nu stiu cum sa procedez si cu ce sa incep ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea este sa nu mai cautati vinovati (primaria, spitalul, politia, tatal, etc.) ci sa cautati solutii pentru rezolvarea problemei.

Inca nu ne-ati lamurit in ce consta eroarea din certificatul de nastere (probabil data nasterii) si unde ati fost nascuta, la spital sau acasa, poate ne clarificati situatia.

In primul rand trebuie sa obtineti un document de la spitalul unde ati fost nascuta care sa certifice data nasterii inregistrata in registrul de nasteri al unitatii spitalicesti.

Solicitati apoi rectificarea certificatului de nastere la primarie.

Dupa obtinerea certificatului nou cu datele corecte solicitati serviciului de evidenta populatiei eliberarea unui act de identitate in baza noului CNP.

Deasemenea solicitati serv. EP eliberarea unui document care sa certifice ca sunteti aceeasi persoana cu cea care s-a identificat pana la eliberarea noii CI cu vechiul CNP nr.......

Daca nu reusiti pe cale administrativa atunci trebuie sa o faceti prin instanta de judecata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba ca veti avea probleme ci de faptul ca de fiecare data veti fi nevoit a da explicatii. Eventual puteti cere o adeverinta de la evidenta persoanelor cum ca ati figurat in baza de date cu 2 CNPuri si de fiecare data sa faceti dovada cu adeverinta. Trebuie sa formulati o cerere la SPCLEPul de la locul dvs. de domiciliu prin care solicitati a vi se elibera o adeverinta din care sa rezulte CNP-urile cu care figurati in RNEP. Aveti nevoie de cartea de identitate, un timbru fiscal de 5 lei si plata unei taxe de verificare in suma de 1 leu la impozite si taxe.
M-am nascut in anul 1964 acasa.Nu stiu exact cum au stat lucrurile la eliberarea certificatului meu de nastere insa cert este ca cine l-a scris in acel an ,pe exemplarul primit de tatal meu a scris 12.02 iar pe cel ramas in arhiva a scris 09.02.Dupa 47 de ani am solicitat schimbarea certificatului vechi,moment in care mi-i s-a spus ca mi-i se va elibera un certificat cu data de nastere corecta,ceea ce s-a si intamplat.Cu noul cerfiticat am obtinut si noul buletin numai ca am vazut ca nu mai am acelasi CNP.Primaria care mi-a eliberat noul certificat mi-a spus ca ei nu au ce sa-mi dea la mana pt ca ei nu au facut nici o greseala si ca daca nu-mi convine sa dau in judecata persoana care mi-a gresit certificatul in 1964.Va dati seama ca habar nu am cine a fost (banuiesc ca a murit).Deci eu in momentul acesta am certificatul nou,buletinul nou insa nu am cine sa imi elibereze respectiva adeverinta din care sa reiasa ca sunt aceeasi persoana,adeverinta cu care sa ma prezint peste tot cu ea.Acesta este punctul in care m-am impotmolit.Cum sa prodecez in continuare din moment ce ei nu imi elibereaza adeverinta?Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Schimbare cnp otonel otonel Salutare la toata lumea Am si eu o problema ,nu stiu cum de s-a nimerit sa mi se intample mie ca am inteles ca sunt catva in tara la fel ca mine Problema ... (vezi toată discuția)
Rectificare certificat nastere biamat biamat Buna ziua, ma intereseaza urmatorul subiect:mama mea sa nascut pe 03.02.1955,s-a eliberat certificat de nastere cu data 03.02;a pierdut certificatul,iar la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, situație hilara: tatăl meu s-a născut în 1950 ... Benyr Benyr Bună ziua, situație hilara: tatăl meu s-a născut în 1950 și s-a eliberat, cum era și cazul, un certificat de naștere cu data de 30 iulie. Înainte de ... (vezi toată discuția)