avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxare servitute
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxare servitute

Un vecin si-a construit o anexa cu zidul pe hotar si 60 cm streasana deasupra terenului meu unde se scurge si apa de ploaie dar ma rau e faptul ca intre constructii exista numai 3,5 m iar un camion nu poate intra pentru ca agata acoperisul vecinului. Pot cere retragerea sarpantei in instanta ? Daca da care este taxa judiciara pe care trebuie sa o achit ca nu m-am outu descurca in OUG 80 ?
Aveti la dispozitie cateva solutii intemeiate pe urmatoarele norme civile:

Întinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor
(1) Proprietatea terenului se întinde şi asupra subsolului şi a spaţiului de deasupra terenului, cu respectarea limitelor legale.

Picătura streşinii
Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Depăşirea inconvenientelor normale ale vecinătăţii
(1) Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, instanţa de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum şi la restabilirea situaţiei anterioare atunci când acest lucru este posibil.


Cat priveste taxele judiciare de timbru, apreciez 50 sau 100 lei, in functie de actiunea introdusa. Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Vecinul a dat 3 găuri în gardul de beton ca apa din curtea ... andreinemeti andreinemeti Vecinul a dat 3 găuri în gardul de beton ca apa din curtea lui să se scurgă la mine în curte. Ce pot să fac? Ce lege a încălcat (vezi toată discuția)