avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Utilizare autoturism din proprietatea firmei de catre ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Utilizare autoturism din proprietatea firmei de catre un asociat

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt asociat cu 20% intr-o firma alaturi de alt asociat (asociatul majoritar care este si administrator detine o cota de 80%).
Societatea comerciala are in momentul de fata 3 angajati (inclusiv asociatul majoritar), iar eu nu sunt angajat in aceasta societate.
Contul firmei poate fi accesat prin intermediul a doua carduri (al meu respectiv al asociatului majoritar).
Detinem 2 autoturisme in proprietatea firmei, dintre care unul il utilizez eu. Pentru acest autoturism, am solicitat deducerea a 50% din cheltuieli (utilizand autoturismul atat in interes de firma cat si personal). Este vreo problema legala in acest caz? Pentru autoturismul pe care il utilizez eu, toate facturile si bonurile sunt platite utilizand unul dintre cele doua carduri.
Nu am gasit in lege o astfel de situatie, in afara faptului ca daca se utilizeaza un autoturism pentru interes personal, nu este nevoie de foaie de parcurs iar cheltuielile deduse vor fi de 50%. Sunt discutii pe tema utilizarii autoturismului de catre un angajat, insa eu sunt doar asociat, nu si angajat al societatii.
Exista in lege o astfel de prevedere? Trrebuie depuse sau pregatite documente justificative in cazul unui control?

Va multumesc,
Cu stima
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
grobu, utilizator
Cel mai recent răspuns: grobu , utilizator 18:36, 21 Iunie 2015
Teoretic, da trebuiesc justificate toate cheltuielile pe care le faceti cu auto, pentru ca exista riscul ca diferenta sa fie asimilata veniturilor din salarii si sa va puna sa platiti impozite pentru ea. Pana acum, nu prea s-au legat de asa ceva (cand zic, "nu prea", zic ca de fapt exista cazuri in care s-a intamplat sa ceva), insa depinde de mai multi factori, intre care volumul cheltuielilor, frecventa, tipul cheltuielilor, etc
Imi mai atrage atentia un aspect. Cardul, in calitatea dvs. doar de asociat, cum il folositi si pentru ce?
Va multumesc pentru raspuns.
Cardul il utilizez pentru plata combustibilului (1-2 plinuri / luna), pentru plata altor consumabile (lichid parbriz de exemplu: 1-2 / an) si pentru plata facturilor reiesite din service-ul planificat al masinii (cam o revizie / an).
Inteleg deci ca ar trebui facuta foaie de parcurs si pe langa foaia de parcurs trebuiesc facute ordine de deplasare la vizitele la clienti? Ce se intampla pentru utilizarea in interes personal? In momentul de fata facem foaie de parcurs pe care scriem "autoturism utilizat in interes de firma si in interes personal".
Faptul ca un asociat (care nu este majoritar) utilizeaza un bun al firmei, implica vreo problema sau ilegalitate?

Cu stima
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
grobu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli combustibil si diurna gabihob gabihob Un PFA foloseste autoturismul proprietate personala in desfășurarea activitatii. Poate deduce motorina utilizata ? In situatia in care face deplasari in ... (vezi toată discuția)
Utilizare autoturism din proprietatea firmei de catre un asociat georgerobu georgerobu Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt asociat cu 20% intr-o firma alaturi de alt asociat (asociatul majoritar care este si administrator si detine o cota de ... (vezi toată discuția)
Deducere tva masina klm0909 klm0909 Buna ziua, Vreau sa cumpar 2 masini de la o societate comerciala care le-a folosit 4 ani, iar acum doreste sa le vanda. Pretul lor este 20.000 lei + TVA 4.800 ... (vezi toată discuția)