Stimat forumist,
Ca regulă, termenul de 6 luni curge de la data rămânerii definitive a hotărârii, în căile ordinare de atac. Astfel, în marea majoritate a cauzelor, introducerea unei contestații în anulare nu împiedică acest termen să curgă.
Însă, regula poate cunoaște anumite excepții. Una dintre acestea o poate reprezinta admiterea în principiu a căii extraordinare de atac, dar cu foarte multe discuții.
În îndurmarul CEDO - ghidul de admisibilitate - Instanța din Strasbourg arată:
,, În principiu, art. 35 § 1 nu impune reclamanţilor să fi recurs la procedura de revizuire sau la un recurs extraordinar similar şi nu permite prelungirea termenului de 6 luni pe motivul utilizării unor asemenea căi de recurs (Berdzenishvili c. Rusiei (dec.); Tucka c. Marii Britanii (nr. 1) (dec.)). Cu toate acestea, dacă o cale extraordinară de atac reprezintă singurul recurs judiciar disponibil persoanei în cauză, termenul de 6 luni poate fi calculat de la data pronunţării deciziei privind recursul respectiv (Ahtinen c. Finlandei (dec.)).
O cerere în care un reclamant formulează o cerere în termen de 6 luni de la pronunţarea deciziei prin care îi este respinsă cererea de redeschidere a procedurii este inadmisibilă, întrucât această decizie nu este o „decizie definitivă” (Sapeyan c. Armeniei, § 23).
În cazul redeschiderii procedurii sau al reexaminării unei decizii definitive, curgerea perioadei de şase luni în raport cu procedura iniţială sau cu decizia definitivă este întreruptă doar în ceea ce priveşte problemele invocate în temeiul Convenţiei care au stat la baza reexaminării sau a redeschiderii şi care au fost examinate de instanţa de recurs extraordinar.,,
Astfel, problema comportă foarte multe discuții și nu vă pot da dacât sfaturi de principiu.
În funcție de caz, una dintre soluții poate fi depunerea aplicației de la data rămânerii definitive a hotărârii obținute în căile uzuale. Ulterior, se poate arăta CEDO fie rezolvarea nefavorabilă a contestației în anulare și menținerea încălcării anumitor drepturi, fie rezolvarea favorabilă și, deci, pierderea calității de ,,victimă,,.
Cu stimă.