avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Aplicare legea 70/2015 - plata fragmentata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Aplicare legea 70/2015 - plata fragmentata

Buna ziua,

Am o nelamurire privind legea 70/2015 daca ma puteti ajuta.
Doresc sa cumpar o casa in valoare de 382.500 Ron prin banca
Asta presupune un avans de 15% de 57.375 Ron si restul de 85% de 325.125 Ron va fi transferat de catre banca.

Eu daca dau avansul de 15% ca: numerar 50.000 Ron si restu de 7.375 Ron prin OP sau transfer bancar, iar banca va transfera tot prin banca restul de 85% este in regula sau se considera ca fiind plata fragmentata?

Va intreb pentru ca am primit de la notar o scrisoare de la UNNPR care precizeaza ca:
"Potrivit art.10 din legea Nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoane fizice, ca urmare a inceierii unor acte/proceduri notariale, se pot efectua in limita unui plafom de 50.000 Ron/tranzactie, indiferent de numarul partilor, chiar daca acestea sunt soti.

In cazul in care valoarea obligatiei de plata cuprinsa in actul/procedura notariala depaseste suma de 50.0000 ron, iar actul/procedura se realizeaza prin mai multe acte/tranzactii/operatiuni care privesc aceeasi tranzactie/operatiune, suma ce depaseste 50.000 ron se plateste prin instrumente de plata fara numerar. Plata in numerar a acestei diferente este interzisa fiind considerata potrivit art.2, lit.b din legea 70/2015 plata fragmentata.
Cu titlul de exemplu, precizam ca antecontractul de vanzare prin care s-a dat o suma de bani in numerar (cu respectarea plafonului limita de 50.000 ron), este considerat impreuna cu contractul de vanzare, o singura tranzactie.
Daca prin antecontract s-a platit in numerar un avans de 50.000 ron, plata restului de pret prevazuta in contractul de vanzare trebuie facuta exclusiv prin instrumente de palta fara numerar, altfel fiind considerata plata fragmentata."

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 17:24, 22 Iunie 2015
Este in regula 50.000 lei cash si restul prin banca, chiar si in doua transe: restul de avans si cei 85%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma maxima plata numerar tranzactie imobiliara Eu-Genius Eu-Genius Buna ziua. Care este suma maxima legala care se poate plati numerar pentru o tranzactie imobiliara intre doua persoane fizice? Daca valoarea tranzactiei ... (vezi toată discuția)
Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)
Împrumutul de la o persoană fizică se tranzacționează prin bancă? dacă da, de la ce sumă este obligatorie procedura? OPLA OPLA Buna ziua, am doua întrebări: 1. in cazul când o persoana fizica dorește sa ia un împrumut de la alta persoana fizica suma împrumutată trebuie ... (vezi toată discuția)