avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale lmpozit apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

lmpozit apartament

Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. Acum, dorind sa faca intabularea, li s-a cerut de persoana care a venit sa faca cadastrul trecerea pe rolul fiscal si a mamei mele. La Circa financiara, mamei i s-a deschis un rol fiscal individual si a fost pusa sa plateasca din 2010 impozitul (50%). Este legal asa ceva si ce se poate face? Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
leinad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:30, 23 Iunie 2015
Cf Cod fiscal:

ART. 249 Reguli generale
(4) În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.


Norme:

20. Pentru aplicarea prevederilor art. 249 alin. (4) din Codul fiscal se identifică următoarele situaţii:

a) clădire aflată în proprietate comună, dar fiecare dintre contribuabili au determinate cotele-părţi din clădire, caz în care impozitul pe clădiri se datorează de fiecare contribuabil proporţional cu partea din clădire corespunzătoare cotelor-părţi respective;

b) clădire aflată în proprietate comună, dar fără să aibă stabilite cotele-părţi din clădire pe fiecare contribuabil, caz în care impozitul pe clădiri se împarte la numărul de coproprietari, fiecare dintre aceştia datorând în mod egal partea din impozit rezultată în urma împărţirii.


Fiecare coproprietar trebuie sa declare partea detinuta. Mai ales ca e posibil sa se aplice si art 252:

ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol fiscal apartament bellefille bellefille Buna seara. Stie cineva sa ne lamureasca de ce in cazul unui apartament dobandit de doi soti ,in timpul casatoriei ,in urma cu 20 de ani si pentru care ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire cu doi proprietari emilia_d emilia_d Buna ziua.Zilele acestea am primit acasa o instintare sa ma prezint la Serviciul finate privid situatia imobilului unde locuiesc.Imobilul este trecut pe actul ... (vezi toată discuția)
Taxarea proprietatii ceaunica ceaunica cum se taxeaza o proprietate la circa financiara, mai clar locuiedc cu parintii, am cumparat un apartament prin credit prima casa, de la soacra avem in ... (vezi toată discuția)