avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... domiciliu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

domiciliu minor

buna ziua.
am o intrebare.
sunt divorțat și prin hotărârea de divorț, fiul meu minor are stabilit domiciliul la mine.
eu intenționez să plec din țară.
având în vedere că suntem țară membră UE, dăcă îmi stabilesc domiciliu în altă țară membră UE, pot sa scot copilul din românia fără acordul mamei?
menționez că în hotărârea de divorț este consemnată custodia comună dar mama copilului nu mai are niciun interes față de acesta din momentul divorțului.
multumesc
Cel mai recent răspuns: adi68pop , utilizator 22:07, 25 Iunie 2015
Buna ziua. Nu, nu puteti. La granita trebuie sa aratati acordul notarial al mamei. Faptul ca plecati in alta tara membra UE nu are relevanta.
Notificati mama, cereti-i acordul, aratati avantajele, dati-i termen, apoi introduceti actiune daca nu raspunde.
Oficial, avocat, executor, nu discutii la telefon. Depinde si de relatia mamei cu copilul, vizite formale etc.
mama nici nu vrea sa raspunde la telefon. Nici mie nici copilului. am invitat-o la mediator si nu a vrut sa se prezinte.
se poate formula o actiune in contradictoriu cu autoritatea tutelara si mama minorului, actiune pe calea careia sa solicit pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul cu privire la deplasarea minorului in strainatate pe o perioada determinata sau pana la majoratul minorului?
mai mult de atat, m-a reclamat la protectia comilului pentru ca nu am grije de copil si acesta este in stare de corijenta la 2 materii, lucruri total neadevarate intrucat copilul a luat chiar diploma de merit la sfarsitul anului scolar. Iar cand doamna a fost invitata la protectia copilului pentru a purta discutii cu copilul in prezenta lucratorilor acelei institutii, a inchis telefonul pentru cateva zile, neputand fi contactata de nimeni.
Daca eu am un contract de munca in alta tara si am domiciliul in acea tara, nu am dreptul sa iau copilul cu mine?
in hotarare scrie ca se stabileste domiciliul minorului la domiciliul tatalui...???
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
adi68pop, utilizator
Faptul ca o instanta stabileste locuinta copilului la dv. nu va autorizeaza sa treceti peste prevederile legale privind necesitatea acordului mamei la iesirea din tara.
Actiunea se poate formula, insa ar trebui sa faceti dovedi greu de facut. Nu stiu cat ar fi in interesul copilului sa plece din tara, cum dovediti asta.
Notificarea avea rolul constituirii de probe si nu sa discutati cu mama.

Depinde si ce varsta are copilul, ce doreste, ce legaturi are cu Romania si ce legaturi cu tara unde merge, unbde va continua scoala, in ce conditii si in ce limba etc.
daca mama nu are niciun interes fata de copil!!!
copilul are 12 ani si ar putea sa fie si el audiat, nu?
ce ar trebui sa dovedesc eu in acest sens?
faptul ca face reclamatii nefondate si ca nu vrea sa raspunde la telefon sa vb cu copilul si nu contribuie cu nimic la cresterea lui nu sunt dovezi?

Alte discuții în legătură

Domiciliu minor dupa divort adi68pop adi68pop buna ziua sunt divortat de 3 ani prin hotararea de divort s-a stabilit custodie comuna si domiciliul minorului la domiciliul tatalui reclamant. cum as putea ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Proces de divort cu minor- acord pt pasaport; autoritate parinteasca exclusiva Flori79 Flori79 Buna dimineata.......Sunt in proces pt,divort si pt obtinerea custodiei exclusive a minorului.tin sa mentionez ca nu pot sa obtin semnatura prin care sotul meu ... (vezi toată discuția)