avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Completare factura emisa catre persone fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Completare factura emisa catre persone fizice

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu niste informatii privind completarea corecta a facturii care se va emite catre persoane fizice. Daca cumparatorul este pf, atunci cu ce date trebuie completata factura la cumparator? E obligatoriu de ex CNP-ul? Exista vreun act care reglementeaza aceasta problema?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: nicole2619 , utilizator 15:46, 10 Mai 2015
In primul rand vanzare de bunuri si servicii catre populatie (Persoana fizica) impune obligativitatea casei de marcat. Daca totusi activitatea se incadreaza la exceptii, factura fiscala se completeaza trecand toate datele la cumparator, si anume adresa completa, CNP la cod de identificare fiscala. De ce? Pentru ca la amiterea facturii avem obligatia sa respectasm formularistica impusa de legislatie. Daca valoarea facturii este mai mare de 15.000 de euro si incasati cu numerar aceasta factura (indiferent daca este in transe) in termen de 24 de ore trebuie sa anuntati Oficiul de prevenire si spalare a banilor. Daca incasati prin banca, nu trebuie anuntat.
Buna seara,

Va rog, revin cu aceasta problema pentru ca nu cred ca este corect.
Pina in acest moment nu am gasit nici un articol de lege unde scrie clar ca CNP-ul clientului, in cazul in care se face o vinzare catre o persoana fizica, sa fie obigatoriu pus pe facturi sau bonuri de casa.
Puteti sa-mi spuneti un articol/paragraf/etc. de lege in care este scris clar acest lucru ?
Ba mai mult, intr-un Contract-Cadru de furnizare de servicii de turism mi-au cerut si datele de pe CI si CNP-ul ceea ce nu cred ca este ok.

Din cite stiu eu ma legitimez cu CI nu cu CNP. Legatura intre CNP si Seria si Numarul de CI trebuie sa fie la Politie nu la Garda financiara sau in alte institutii.

Multumesc anticipat de raspuns,

Johnny.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Johnny2k, utilizator
Factura trebuie sa contina ,printre altele ,urmatoarele elemente obligatorii
-denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare ale cumparatorului de bunuri sau servicii, dupa caz;
• numele si adresa cumparatorului, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care cumparatorul este inregistrat,
Din pinct de vedere fiscal ,codul de inregistrare este CNP deoarece baza de date(fise fiscale ,declaratii de venit) se tine pe CNP nu pe BI
Cf legii 677/2001, dacă înscrieţi un CNP al clientului pe o factură trebuie să aveţi acel aviz de operator de date cu caracter personal. CNP client nu este obligatoriu (vedeţi art.155 din CF) dar dacă îl înscrieţi se numeşte că folosiţi datele cu caracter personal ale clientului.
_________________
Buna ziua,

Multumesc frumos de raspunsuri.

In acest moment este clar.

Johnny.

Alte discuții în legătură

Probleme cu cnpul gelu2 gelu2 Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cnp solicitat de o firma, pe internet andrei_OR andrei_OR Salut ! Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot ... (vezi toată discuția)
Cnp si stampila pe factura Garname Garname Mai este obligatorie stampila si CNP-ul pe factura la incasare? Se poate consulta un exemplu al unei facturi completate corect si conform cu legislatia in ... (vezi toată discuția)