avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Completare factura emisa catre persone fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Completare factura emisa catre persone fizice

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu niste informatii privind completarea corecta a facturii care se va emite catre persoane fizice. Daca cumparatorul este pf, atunci cu ce date trebuie completata factura la cumparator? E obligatoriu de ex CNP-ul? Exista vreun act care reglementeaza aceasta problema?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: nicole2619 , utilizator 15:46, 10 Mai 2015
Persoana fizica simpla NU este impozabila. Ca o concluzie, NU este nevoie de CNP de la persoana fizica simpla, fiindca aceasta NU isi poate deduce TVA sau alte taxe.

Daca persoana fizica ar fi impozabila, unde s-ar inchide cercul TVA-ului, daca nici clientul final nu l-ar plati? Si daca persoana fizica nu este impozabila, la ce bun CNP-ul pe factura?…
Art. 155 lit. 5 al. f din Codul Fiscal:
“denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor (…)”. Punct!

Va rog un raspuns la intrebarile de mai sus.

Cu multumiri,

Andrei Cosmovici
Sustin logica d-lui Cosmovici de mai sus. Persoana fizica simpla nu este impozabila / nu poate face deducere de TVA.

Codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 153 sau 153.1, nu are logica pentru persoane fizice. Asociarea acestui cod cu CNP-ul persoanelor fizice este nefondata si nenecesara.

Solicit si eu lamuriri aditionale cu privire la acest subiect.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
BX, utilizator
Conform legii 656/2012 - privind combatarea spalarii banilor , art 16.

[ link extern ] >



" Art. 16 -
(1) Datele de identificare a clienţilor vor cuprinde:

a) în cazul persoanelor fizice - datele de stare civilă menţionate în documentele de identitate prevăzute de lege;

b) în cazul persoanelor juridice - datele menţionate în documentele de înmatriculare prevăzute de lege, precum şi dovada că persoana fizică care conduce tranzacţia reprezintă legal persoana juridică. "
Legea 677/2011 - protectia datelor personale
[ link extern ]



Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
Buna ziua, am o nedumerire in privinta unei facturi emise catre o persoana fizica, in sensul ca sunt II din 2014, neplatitoare de TVA, avand ca obiect de activitate prestare cursuri limbi straine. Am incheiate diverse contracte cu persoane juridice, insa niciunul cu persoane fizice pana acum. Am un curs cu un copil si tatal sau ar vrea sa semnam un contract de prestari servicii pentru orele realizate, insa nu stiu daca pot incheia contractul cu parintele si daca este necesar sa precizez si numele beneficiarului direct in cuprinsul acestuia (respectiv copilul).

Ulterior voi face factura si chitanta pentru orele realizate lunar, in sensul ca banii vor fi incasati in numerar. Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu cnpul gelu2 gelu2 Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cnp solicitat de o firma, pe internet andrei_OR andrei_OR Salut ! Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot ... (vezi toată discuția)
Cnp si stampila pe factura Garname Garname Mai este obligatorie stampila si CNP-ul pe factura la incasare? Se poate consulta un exemplu al unei facturi completate corect si conform cu legislatia in ... (vezi toată discuția)