avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces stabilire paternitate

Buna ziua,

As dori sa intreb ce se intampla daca sunt chemat in instanta de o doamna care in urma relatiei a ramas insarcinata (nu am fost casatoriti, nu am locuit impreuna etc), pentru stabilirea paternitatii iar eu nu ma prezint. Este foarte probabil sa fiu plecat din tara.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 23:49, 28 Iunie 2015
Filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz.
Potrivit art. 426 Cod civil paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.
Așadar, chiar dacă este foarte probabil sa fiti plecat din tara, cu aceeași doză de probabilitate, este posibil ca, la întoarcerea în țară, să constatați cu bucurie că vi s-a împlinit visul de a fi tată.
Dacă mama are un avocat bun atunci va trebui sa munciți ceva mai mult în perioada în care veți lipsi din țară deoarece vă poate obliga și la plata anumitor despăgubiri, cum ar fi jumătate din cheltuielile nașterii și ale lehuziei și jumătate din cheltuielile cu întreținerea ei în timpul sarcinii și în perioada de lehuzie.
Dacă mama a născut la un spital de stat atunci nu veți avea probleme deosebite. În schimb, dacă a născut la o clinică particulară sau pe undeva prin străinătate ar fi cazul să puneți ceva bani de o parte.
Multumesc pentru raspuns.
Cunosc faptul ca recunoasterea se poate face prin declaratie sau hotarare judecatoreasca.
Insa expresia vaga din lege 'convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.' este cea care ma deranjeaza.
Nu a existat niciun fel de 'convietuire', doar sex care s-a intamplat 'ipotetic' in perioada timpului legal al conceptiunii.
Daca nu va veti prezenta, aproape sigur veti fi declarat de instanta proaspat tatic indiferent cat de "ipotetic" a fost sexul prestat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Cand pot face testul de paternitate? Oanadombos Oanadombos Buna seara,am trăit în concubinaj cu tatăl fetiței mele timp de 4 ani jumate,relația s-a deteriorat în timpul sarcini ceea ce a dus si la despărțire, ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate blue_lion blue_lion Situatia sta In felul urmator: am avut o relatie de scurta durata cu o femeie(concubinaj). A ramas insarcinata ,dar din diferite motive nu sunt sigur de copil ... (vezi toată discuția)