avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grupa de munca sudor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grupa de munca sudor

sudura cu aparat electric de sudura in ce categorie de munca se incadreaza ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 24 Iunie 2015
Activitatea de sudura se poate incadra in conditii deosebite de munca sau in conditii speciale de munca, in functie de locul de munca/ postul de lucru.
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare nominalizeaza in anexa 2 si anexa 3 firmele beneficiare de conditii speciale de munca si locurile de munca din cadrul firmelor care sunt incadrate in conditii speciale de munca.
Pentru conditii deosebite de munca trebuiau intocmite de catre firme, anual, anumite materiale specifice, obtinute avize de la ITM si nominalizati benficiarii prin document intern al firmei, cu respectarea prevederilor HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 1173/ 2014).
Inainte ,pe vremea lui ceasca nu trecea in cartea de munca decit sudor si atit !
In anul 1990 a fost emis Ord. MMPS nr.50/ 1990 conform caruia in cartile de munca se trec obligatoriu grupele de munca, daca lucratorul a beneficiat de acestea.
Daca nu este mentionata grupa de munca si lucratorul stie ca a beneficiat de grupa de munca, poate solicita in scris, cu nr. de inregistrare/ data o adeverinta de la firma respectiva, adeverinta care trebuie intocmita dupa modelul din anexa nr.14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare, insotita de documentul intern prin care anual lucratorul a fost nominalizat in grupa de munca.
Inscrierea in carnetul de munca nu s-a facut in baza Ordinului 50/1990 , ci a Decretului nr.92/1976, abrogat la 01.01.2011.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ordin MMOS nr.50/ 1990 reactualizat in 1994 mentioneaza:
-art.15. Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de munca şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de munca în vederea pensionarii se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
Totodată, ţinând seama de prevederile art. 2 şi 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unităţile au obligaţia sa analizeze şi sa precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor existente în unitate, situaţia încadrării personalului în grupele I şi II de munca începând cu 18.03.1969 şi până în prezent.
Decretul nr. 92/ 1976 stabileste modul general de operare in carnetele de munca.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca pana 2001 mzakarias mzakarias Daca laborator clinic de analize medicale din spitale beneficiaza de grupa a II si in baza caror legi. Am lucrat ca asistent med de laborator si nu am trecuta ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca Florin Georgescu Florin Georgescu Intre anii 1985 si 1992 am ocupat functiile de dispecer energetic sef-tura la Dispeceratul Teritorial Bucuresti, respectiv dispecer energetic de retea si ... (vezi toată discuția)