avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

In data de 27.05.2015 a decedat sotul meu care era pensionar militar.In data de 04.06.2015 am depus documentele la Casa de pensii MApN.Am primit decizia de pensie de urmas ,dar in decizia de pensie reiese ca voi fi pusa in posesesie din 01 Iulie 2015.Conform legii 263/2010 Art 104 3-b am dreptul la pensie incepand cu luna urmatoare decesului daca depun actele in 30 de zile si daca in momentul decesului aveam calitatea de pensionar.Am fost in data 22.06.2015 la Casa de pensii MApN si mi-au spus ca nu am dreptul la pensie de urmas decat din luna Iulie.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns urgent .Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ineu1968 , utilizator 06:56, 24 Iunie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 104
...
(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
...

b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;
...

2. Dvs. ati depus cererea in termen de 30 de zile de la data decesului deci ar trebui sa primiti pensie de urmas cu data de 1 iunie 2015.

3. Tot din Legea 263/2010:

Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
...

(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.


4. - Comisia de contestatii trebuie sa va raspunda in 45 de zile.
- Daca raspunsul nu va este favorabi puteti actiona in judecata casa sectoriala de pensii la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Nu platiti taxe judiciare.
Multumesc pentru raspuns . Sunteti extraordinari pentru ceea ce faceti pentru semenii dvs !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Adycristina Adycristina Va rog sa ma lamuriti.Cu ce data se face plata pensiei? -cerere de pensionare incepand cu 04.2012 -se respinge si se face contestatie la decizie si nu se ... (vezi toată discuția)
Furt sau nevoi ale mapn pentru interceptarea ozn-rilor flocirel flocirel In anul 2010 am fost... sanctionat(ca toata lumea) cu 25 %,am inteles in sensul ca a fost condamnata toata lumea.Primesc mai acusica cateva zile o noua decizie ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata cas suprapusa cu decizia de pensionare de boala adilamax adilamax Am vechime in munca 34 ani ,sant actualmente internat in spital ,am platit anticipat 12 luni cas sa am contributia completa (35ani). Vreu sa inaintez dosarul ... (vezi toată discuția)