avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa a II a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa a II a de munca

Buna dimineata.
Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema.
Am 10 de grupa a II a de munca.

Conform legii 155/2015 si a legii 263/2010 Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare

Ca urmare,
Cu cat mi se reduce varsta de pensionare daca am 10 ani de munca in grupa a II a?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:05, 26 Iunie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Sarut mana
Multumesc mult pentru amabilitatea de a mi raspunde.

Pentru 3 ani de grupa a II a sotia mea la ce reducere are dreptul?

Multumesc mult de tot.

V adoresc o zi superba
Reducerea de 2 ani se acorda in conditiile in care s-a indeplinit conditia de stagiu complet.
3 ani de grupa II- a nu aduc o reducere de varsta.
Trebuie sa fie minim 6 ani.
Slavinia a scris:

Legea 155/2015 nu se aplică retroactiv, prin urmare, dacă anii de grupă sunt în procent de 100%, veți beneficia de o reducere a vârstei standard cu 2 ani, dar și de un supliment la stagiul de cotizare de 2 ani și 6 luni.

cum ati dedus 2 ani?
Am 10 de grupa a II a de munca.

Ca urmare,
Cu cat mi se reduce varsta de pensionare daca am 10 ani de munca in grupa a II a?

Raspuns:
Cu 2 ani daca indeplineste conditia de stagiu complet.

Legea 263/2010

ART. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) Reducerea varstei de pensionare cu:
Ani Luni
6 1 -
8 1 6
1o 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ies la pensie? ciprian_900 ciprian_900 sunt nascut pe 1 decembrie 1951. vechime in campul muncii de 40 ani si 6 luni din care 28 ani grupa a 2-a. (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)