Buna dimineata.
Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema.
Am 10 de grupa a II a de munca.
Conform legii 155/2015 si a legii 263/2010 Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare
Ca urmare,
Cu cat mi se reduce varsta de pensionare daca am 10 ani de munca in grupa a II a?
Reducerea de 2 ani se acorda in conditiile in care s-a indeplinit conditia de stagiu complet.
3 ani de grupa II- a nu aduc o reducere de varsta.
Trebuie sa fie minim 6 ani.
Legea 155/2015 nu se aplică retroactiv, prin urmare, dacă anii de grupă sunt în procent de 100%, veți beneficia de o reducere a vârstei standard cu 2 ani, dar și de un supliment la stagiul de cotizare de 2 ani și 6 luni.
Ca urmare,
Cu cat mi se reduce varsta de pensionare daca am 10 ani de munca in grupa a II a?
Raspuns:
Cu 2 ani daca indeplineste conditia de stagiu complet.
Legea 263/2010
ART. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;
Tabelul nr. 1
Stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite (ani impliniti) Reducerea varstei de pensionare cu:
Ani Luni
6 1 -
8 1 6
1o 2