avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca pentru relatia cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca pentru relatia cu un coleg

Buna ziua , astazi am fost "bagat in sedinta" de catre sefii mei si mi-a fost pusa intrebarea ce alegi: relatia sau serviciul? Efectiv am ramas socat si nu stiu ce sa fac, va rog o parere, dar povestea este cam asa :

Acum aproximativ 6 luni de zile am inceput o relatie cu o colega de serviciu, nu am ascuns relatia, dar nici nu ne-am dus la managerii nostri sa spunem ca suntem impreuna ( ca la gradinita ). Relatia personala s-a desfasurat doar dupa orele de program, iar in timpul programului am mentinut relatia la nivel strict profesional, tocmai pentru a nu ni se aduce reprosuri. La evaluari am primit doar calificative de bine si foarte bine amandoi.
Nu este mentionat in ROI sau contractul individual de munca faptul ca relatiile intre angajatii companiei sunt interzise. Cu toate astea, astazi am fost pusi sa alegem: relatia sau job-ul. Ni s-a spus ca unul dintre noi trebuie sa plece din companie si ni s-a cerut sa ne gandim care din noi isi da demisia. Cum niciunul dintre noi nu este de accord cu aceasta masura, negresind si neaducand nici un prejudiciu companiei, va rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere, orice ce poate ajuta la solutionarea situatiei in care ne aflam.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 29 Iunie 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Din moment ce nu s-a adus la cunostinta nici prin CIM si nici prin ROI ca relatiile personale intre angajatii companiei sunt interzise , cum poti veni tu acuma , ca angajator , sa spui ca stii "nu toleram astfel de relatii si unul din voi trebuie sa plece , asteptam o solutie din partea voastra"

Nici unul din noi nu isi va da demisia. Angajatorul va restrustura unul din posturi si va desface unuia din noi contractul de munca fortandul pe celalalt sa plece.

Ce este de facut ? Cum putem sa rezolvam aceasta problema deoarece nici unul din noi nu are un alt job.

Va multumesc.
Puteti ataca in instanta decizia de concediere sau puteti sesiza Inspectia Muncii cu privire la faptul ca angajatorul va impune sa va dati demisia pe motivul respectiv.
Daca nu exista clauza contractuala nu exista niciun drept din partea firmei de a desface contractul.
Si I caz de cim e foarte discutabil... daca exista clauza si eu zic ca nu e legal...
din punct de vedere legal raspunsul corect l-ai primit de la freeelis. pe de alta parte trebuie sa fii constient daca vrei sa intri intr-un litigiu cu angajatorul. chiar daca castigi in instanta sunt numeroase sicane care ti le poate face, mai mult daca face o reorganizare bine justificata si in limitetle legii, e destul de greu sa probezi ca a facut-o pentru desfintarea postului unuia dintre voi sau amandorora. mai ales ca tu in acest moment nu ai cu ce proba cele afirmate de tine. ca sa nu vorbim de costurile unui proces (nu neaparat f mari dar sunt) si timpul de desfasurare al acestuia (ai resurse sa traiesti pana la finalizarea acestuia?-in ideea ca poate il castigi). asa ca in concluzie cred ca e mai intelept sa-ti vezi mai departe de relatie in viata personala, dar sa le declari ca ati incheiat-o. eu cred ca nu e important sa le demonstrezi ca ai dreptate, ci sa-ti poti vedea mai departe de relatie si sa nu ai probleme nici la servici (chiar si in conditiile in care nu esti legat de acest servici)

Alte discuții în legătură

Intimidare la locul de muncă din cauza faptului că urmează să ne căsătorim. este vreo lege care ne interzice să lucrăm în același loc, dacă suntem soț și soție? Ellena007 Ellena007 Buna ziua Lucrez in cadrul unei companii de 2 ani jumătate. In cadrul companiei am întâlnit un coleg ne-am îndrăgostit și in Iunie urmează sa avem ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .am avut un conflict cu o colega de munca si am fost ... 5826327744 5826327744 Buna ziua .Am avut un conflict cu o colega de munca si am fost obligat sa imi dau demisia , ca daca nu imi desfacea contratul de munca indisciplinar.Nu mi se ... (vezi toată discuția)
Demisie prin amenintare - ajutor!!!!! ildyt ildyt BUNA SEARA, Lucrez intrun lant farmaceutic,iar azi am fost asteptata la servici de sefi cu demisia scrisa pe masa cu data de azi si intimadata sa-l semnez. ... (vezi toată discuția)