Buna ziua,
In urma cu 18 ani am facut un contract de cesiune, construire si constiutuire drept de superficie, cu o societate comerciala, eu fiind in calitate de persoana fizica. Societatea comerciala era proprietara a terenului respectiv, pe care eu am construit o cladire si la finalul careia am incheiat un proces verbal de predare-primire, in care se consemneaza ca societatea preia constructia edificata pe terenurile ei, in vederea desfasurarii activitatii pe o perioada de zece ani de la acea data. De asemenea, se mentioneaza, in procesul verbal, ca la sfarsitul perioadei de zece ani, societatea se obliga sa vanda terenurile aflate sub constructia, proprietatea mea, pretul vanzarii urmand a fi considerat achitat integral, in contul si in considerarea folosintei constructiei timp de zece ani. In anul 2008, am incheiat, prin avocat, o "Promisiune bilaterala de vanzare cumparare", cu societatea in cauza, in care se cosemneaza clar, "pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, acesta fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani de catre promitenta-vanzatoare"
In anul 2010, societatea a intrat in insolventa si in 2014 a fost radiata din Registrul Comertului. La cererea mea, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a admis inscrierea dreptului de superficie asupra imobilului, precum si a dreptului de cesiune, inclusiv notarea dreptului de Promisiune asupra imobilului. Prin urmare, obligatia mea este sa platesc impozite si taxe pe cladiri la autoritatea locala, dar nu pot plati pentru ca nu am o hotarare judecatoreasca constatatoare. Am inteles ca o actiune in constatare este taxata cu mult peste posibilitatiile mele. Stie cineva o solutie legala? sa pot plati impozitul pe imobile?
Va multumesc!
Cum s-a radiat societatea, cum s-a facut lichidarea patrimoniului, al cui e terenul acum?...
E gresita promisiunea de vanzare incheiata cum ati descris-o, pretul e o suma de bani si nu folosinta. Trebuie citit si vazut daca a fost o promisiune de a schimba ceva, desi nu stiu cum schimbi folosinta pe imobil, o dare in plata, o plata cu compensare, nu stiu, trebuie calificata promisiunea aia de vanzare, ca de vanzare nu e.
In functie de asta se va vedea ce se poate face. Cred ca trebuie cumparat terenul, cel mai probabil. Depinde de redactarea concreta a actului.
In mod evident, societatea a fost radiata dupa lichidarea patrimonului inventariat, mai precis, bunuri mobile. Terenul nu a fost trecut in inventarul societatii, tocmai pentru ca in contractul meu incheiat cu societatea, in urma cu 18 ani, constiutie cesiunea dreptului de folosinta, drept de superficie, inclusiv dreptul de a construi pe teren. In promisiunea de vanzare: " Pretul de vanzare, a fost stabilit ferm la suma de 100.000 lei. Pretul a fost achitat integral de catre promitenta-cumparatoare, pretul fiind constituit din folosinta constructiei timp de 10 ani de catre promitenta-vanzatoare. In contul si considerarea pretului promitenta-vanzatoare a folosit constructia timp de 10 ani, pretul vanzarii fiind acgitat integral". Deci, din aceasta fraza se intelege clar ca eu am platit pretul pe teren.
V-ati gandit la o acţiune în pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract?
Cat priveste plata, este adevarat aceasta poate fi facuta atat printr-o suma de bani, cat si prin executarea unei alte prestatii, in cazul dvs. folosinta constructiei.
Multumesc, pentru raspuns. Stiu ca in aceasta speta este necesar o "actiune in constatare", numai ca, pentru deschiderea unei actiuni in instanta, costurile sunt destul de mari si intrebarea era, daca exista o solutie sa am posibilitatea sa achit taxele pe imobil in ideea evitarii unor majorari ulterioare
Nu. Eu am evitat sa ma refer la actiunea in constatare, tocmai pentru ca am considerat a fi oportuna actiunea în pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, caci actiunea in constatare ar presupune ca deja aveti titlu de proprietate, insa dvs. nu aveti asa ceva, dvs. va trebuie o hotarare cu efect constitutiv de drepturi, respectiv dreptul de proprietate, ca atare consider ca nu este incidenta actiunea in constatare aici.
P.S. Dat fiind complexitatea, speta dvs. imi incita interesul in mod deosebit.