Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana cu promitentul vanz.).Mentionez ca ap este constructie noua ,promitentul vanz nu a facut inca intabularea pe apartament,pt a incheia c de v-c in forma autentica ;pt ca apoi promitentul -cump dobandind proprietatea sa mi-l vanda mie.Ce modalitate legala exista in faza in care ne aflam sa putem lua apartamentul.Putem incheia la notar o cesiune de contract prin care eu sa iau locul promitentului-cump ,normal notificandu-i in prealabil promit-vanz acest lucru,si ca apoi sa il oblig pe promitentul-vanz sa se prezinte in fata notarului public pt autentificarea acestuia.Mentionez ca promitentul-cump nu este de acord decat daca ii dau pretul integral al apartamentului(nu accepta avans si apoi la inch in f autentica sa ii dam restul,si mi se pare normal ca si el la randul lui a achitat pretul integral la promitentul-vanz.).Am insa o temere referitor la situatia de fata ,daca promitentul-vanz.a garantat cu o ipoteca terenul de sub constructia apartamentelor ,si poate nu ajunge sa stinga ipoteca respectiva ,ce repercusiuni vor exista asupra apartamentelor ; si daca promit-vanz va refuza prezentarea in fata notarului public in vederea autentificarii contractului eu ce cale legala pot adopta impotriva lui?
Astept sfaturi ...........legale.
Eu ma gandeam la urmatoarea solutie:sa facem cesiune de contract(prin care eu iau locul promitentului cump,normal cu o notificare in prealabil al promit vanz pt ca acesta sa stie de cine se va obliga pe viitor sa se prezinte in fata notarului public in vedrea autentificarii actului,adica fata de mine),cesiune pe care sa o fac in fata notarului public si prin care sa mentionez ca eu am dat pretul integral promitentului-cumparator.Va intreb aceasta cesiune de contract (sau antecontractul de v-c pt ca inca nu suntem in faza de contract de v-c ,deci nu se transfera dreptul de proprietate ) poate fi notat in cartea funciara,pt ca acesta sa devina opozabil oricarei terte persoane(adica sa nu mai existe riscul unui alt antecontract).Si ma mai intereseaza daca promitentul-vanz nu se tine de cuvant de a se prezenta in fata notarului public in vederea autentificarii contractului de v-c. pot sa il dau in judecata si aceea hot a instantei sa tina loc de act autentic,iar in final sa pot intabula ap.Sfatuiti-ma va rog ,ce sa fac.Insist pe acest subiect pt ca ma intereseaza ap ,fiind la un pret avantajos .Va multumesc anticipat.
Multumesc
Din ce povestiti dvs. mai sus, nu prea suna bine. De obicei, in baza unui antecontract se plateste un avans, nu intreaga suma, iar daca antecontractul incheiat initial nu este facut la notar iar proprietarul nu a facut inca intabularea...... nu stiu..... mai ganditi-va. Mie nu prea imi suna bine scenariul asta.:hm:
- eu nu as face deloc acest pas, deoarece parintii mei au semnat acum mai bine de 28 de ani un antecontract pe care l-au si finalizat cu un contract de vanzare cumparare autentificat la notarul de stat si a fost si intabulat in cf tot acum mai bine de 28 de ani si pe 23.11.2010 ni s-a luat proprietatea. Justitie exista undeva... dar departe de lege