Poate instanta sa pronunte o hot. care sa tina loc de act autentic,in cazul in care promitentul-vanz nu se prezinta la notificarea prealabila a promitentului-cump in fata notarului?In ce conditii poate sa pronunte aceasta hot?Daca promit-vz a contractat cu o banca un credit ipotecar pt construirea unor apartamente si dc ipoteca nu a fost inca ridicata?intanta poate in aceasta situatie sa pronunte hot care sa tina loc de act autentic,adica promit-cum sa poata ulterior sa isi intabuleze ap pe numele lui,chiar daca banca inca nu si-a satisfacut creditul,nefiind ridicata ipoteca.(se are in vedere aici reaua-credinta a promit-vanz.)
Art. 1171 Cod civil defineste : “ Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are dreptul de a functiona in locul unde actul s-a facut”
Principalele categorii de acte autentice sunt :
inscrisurile autentice notariale
hotararile organelor jurisdictionale ( si hotararile judecatoresti)
actele de stare civila .
Asa cum ati punctat si dvs., atunci cand exista un act sub semnatura privata incheiat in vederea unei vanzari asupra unui imobil, pentru validitatea caruia este necesar a fi incheiat ulterior in forma autentica, dar una dintre parti refuza prezentarea la notar, cealalata parte are la dispozitie actiunea in instanta prin care sa ceara pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic. Prin aceasta sentinta judecatoreasca se va perfecta, practic, vanzarea. In mod obisnuit, inainte de a se pronunta o asemenea sentinta, judecatorul va cere de la biroul de publicitate imobiliara un certificat de sarcini sau un extras de carte funciara, dupa caz, pentru a vedea de ce sarcini este grevat respectivul imobil, iar in functie de acestea, va lua o decizie in acest sens.
aveti un antecontract unde promitentul vanzator are ipotecata cladirea, nu? da, puteti sa promovati in instanta o actiune prin care sa se pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.