In judetul unde activez,putem spune ca suntem initiatorii actiunilor avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic pentru terenuri extravilane, avand in vedere ca am demarat astfel de actiuni de prin 2005.
Ideea este ca in ultimul timp s-a schimbat o parte din optica judecatorilor. ( nu stiu din ce motive,influenta notarilor?:-/)Astazi am primit doua comunicari prin care mi-au fost respinse astfel de cerereri, motivat de faptul ca lipsa inscrierii in cartea funciara, a transcrierii titlului de proprietate in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni imnobiliare atrage inopozabilitatea dreptului real imobiliar supus inscrierii si pe langa acestea nu as fi facut dovada refuzului ca acestia nu s-au prezentat la notar.
Tin sa mentionez ca in contractele de promisiune bilaterale incheiate, in sarcina promitentilor vanzatori, sunt trecute ca obligatii sa faca toate demersurile in vederesa efectuarii documentatiei cadastrale( lucru neindeplinit de acestia),ba mai mult decat atat li se da un termen pana la care acestia sa efectueze aceste demersuri.In cazul neefectuarii promitentii cumparatori pot solicitat instantei de jud.in temeiul art 1073-1077 coroborat cu prevederile legii 247/2005, pronuntarea unei hot care sa tina loc de act autentic,fiind de drept inintarziere,fara sa mai fie necesara vre-o alta notificare.
Ce parere aveti , in opinia voastra cum as putea combate o astfel de motivare?
Puteti ataca o asemenea motivare pentru o gresita aplicare a legii potrivit art.304 oct. 9 cod procedura civila, intrucit teytele ionocate de dv. si mai ales dispoyitiile speciale ale legii nr. 247 permit obtinerea unei asemenea hotariri iar practica instantelor judecatoresti este in acest sens.
Lipsa inscrierii in CF a ce? A promisiunii, a ce? Restul frazei nu prea l-am inteles...
Cat despre actiune, sper ca nu ati cerut cum ati scris aici, hotarare care sa tina loc de act autentic, pentru ca vaz cum s-a cocosat judele de ras, corect?
...oricum practica asta cu pronunt hotararii e total aiurea si tipic romaneasca...unde mai pui ca acum a primit si o legiferare...ma rog...luam forma fara fond...in franta instr terenurilor nu e obligatoriu sa se faca in forma autentica...aceasta din urma e obligatorie doar daca se doreste intabularea...in c civ fr se precizezaz ca antecontr valoreaza contract intrucat acordul de vointa s- a produs...atunci promit cumparat introd act in prest tabulara...si anume obilgarea vanzat sa-i predea un inscris aut pt a se putea intab...in caz contrar instanta pronunta hot care sa inlocuiasca actul aut ...
Sunt de acord că mai trebuie aşezate lucrurile, însă diferenţa nu e atât de mare în practică. ªi la noi se consideră, oarecum, că acordul e dat etc.
Dar o hotărâre judecătorească nu ţine loc de act autentic, pentru că e act autentic!!! :O E ca şi cum îţi cumperi papuci care să ţină loc de ... papuci!
X-(