avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotãrâre care sã ținã loc de act autentic
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotãrâre care sã ținã loc de act autentic

mai este reglementata in noul cod civil posibilitatea obtinerii unei hotarari care sa tina loc de act autentic?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 19:12, 27 Septembrie 2011
Buna ziua.
Hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila obtinuta dupa un partaj judiciar tine loc de act autentic ?
Mai exact, daca s-a dispus plata unei sulte si aceasta s-a platit prin depunere in contul precizat de catre fosta sotie (depunere pentru care exista un ordin de incasare in numerar emis de catre banca si cu mentiunea: "Plata catre xxx - plata sulta apt. cf. hot. de partaj judiciar nr.xx/xx.xx.2011"), este suficienta pentru radierea de la ANCPI a fostei sotii ?
Prin hotărârea respectivă, cel mai probabil, bunul vă este atribuit dvs. Achitarea sultei este o obligație distinctă, a cărei neîndeplinire nu afectează dreptul de proprietate care v-a fost acordat. În temeiul hotărârii puteți face înscrierea în cartea funciară (v. articolul 47:1,2 din Legea 7/1996 - e necesară o copie legalizată de pe hotărârea judecătorească purtând „mențiunea că este definitivă și irevocabilă” ).
Așadar, da, dreptul fostei soții urmează a fi radiat din cartea funciară. Hotărârea judecătorească este ea însăși actul autentic (nu e nevoie aici să țină loc de act autentic).

Codul civil actual (vechi) nu prevede în mod explicit posibilitatea instanței de a pronunța o hotărâre care să țină loc de act autentic (nu veți găsi niciun pasaj care să conțină expresia evidențiată).

Rațiunea pe care se bazează aceste hotărâri e următoarea:
- unele bunuri (ex. imobile - terenuri) nu pot fi înstrăinate decât prin act autentic (ex. Legea 247/2005, Titlul X);
- dacă părțile convin asupra vânzării unui astfel de bun, consemnând operațiunea într-un act sub semnătură privată (neautentic), nu are loc un transfer al proprietății, ci doar se naște obligația de a încheia contractul (translativ de proprietate) în formă autentică; doctrina (literatura juridică) denumește antecontract această promisiune;
- dacă una dintre părți nu respectă antecontractul, cealaltă poate, în temeiul principiului executării în natură a obligațiilor (v. articolele 1073, 1077 din Codul civil), să ceară instanței să pronunțe o hotărâre care să țină locul actului autentic promis între părți.

Din câte am putut vedea, nici noul Cod civil nu reglementează explicit posibilitatea instanței de a pronunța o hotărâre care să țină loc de act autentic, ceea ce nu împiedică utilizarea mijloacelor pe care le-am descris (v. articolul 1527 și următoarele din noul Cod civil).
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hot. instantei jud. tine loc de act autentic? sonia.maria sonia.maria Poate instanta sa pronunte o hot. care sa tina loc de act autentic,in cazul in care promitentul-vanz nu se prezinta la notificarea prealabila a ... (vezi toată discuția)
Definitivare antecontract vanzare-cumparare teren NegoescuLuiza NegoescuLuiza Asa cum reiese din antecontractul de mai jos, vanzatorul (Tache Gheorghe) era obligat sa efectueze documentatia cadastrala pe cheltuiala beneficiarei (SC ... (vezi toată discuția)
Despre respingerea actiunilor avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tin loc de act autentic pt.terenuri. Mariana D. Mariana D. In judetul unde activez,putem spune ca suntem initiatorii actiunilor avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic pentru terenuri ... (vezi toată discuția)