Buna ziua.
Nu stiu daca am ales bine sectiunea in care sa pun intrebarea.
Va rog sa ma ajutati cu o solutie legala in urmatoarea problema.
La inceputul acestui am planificat constructia unei case pe un teren ce il avem in proprietate. Pentru siguranta noastra si a constructiei, am apelat la o firma de constructii si am incheiat in acest sens un contract de constructie in care ni se asigura si proiectarea casei printr-o firma de arhitectura din oras.
In contract se specifica ca la data semnarii trebuie achitat in avans de 3500 euro, lucru pe care l-am si facut. Ni s-a spus ca in acest avans intra proiectul tehnic de constructie complet cu arhitectura, structura, instalatii electrice si sanitare pana la faza de autorizare.
Am inceput discutiile cu arhitectul pentru elaborarea proiectului, insa Intre timp, datorita unor problem financiare am solicitat incetarea contractului, conf. art.8.2 din cotract Incetarea contractului, pct. C “incapacitatea de plată, reorganizarea juridică, declanşarea procedurii falimentului, dizolvarea voluntară sau juridică faţă de una dintre părtile contractante cu un preaviz de 30 de zile’’.
In acest sens, am discutat cu constructorul, l-am notificat verbal si in scris, asa cum prevede contractul, urmand ca sa finalizam poriectul de arhitectura cu toate fazele sale si constructorul sa achite cei 3500 euro arhitectului, asa cum ne intelesesem.
Problema este ca pana la aceasta data(au trecut mai bine de 2 luni de atunci) acesta nu si-a achitat obligatiile fata de arhitect, si tare imi este teama, in conditiile in care noi am continuat discutiile cu acesta pentru finalizarea proiectului, sa nu ne ceara noua banii ce i se cuvin.
Ce cai de atac am asupra constructorului (cel care trebuie sa achite suna de 3500 euro arhitectului) pentru a-l determina sa achite acesti bani, a.i. sa nu ajungem la judecata.
Nicaieri in contract nu se specifica ca acesti bani se pierd daca incetam contractul in conditiile stipulate.