avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Decizia CCR nr 361 din 7.06.2015 - arestul la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Decizia CCR nr 361 din 7.06.2015 - arestul la domiciliu neconstitutional, practica instantelor

Conform DECIZIA Nr.361 din 7 mai 2015
referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 218— 222 și art. 241 alin.(11) lit.a) din Codul de procedură penală publicată în Monitorul Oficial nr.419 din 12.06.2015 art 222 din Ncpp este neconstitutional.
În privința efectelor deciziilor Curții Constituționale, potrivit art. 147 alin.(1) din Constituție, „Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.” În cauză, Curtea reține că remedierea deficienței de reglementare constatate prin prezenta decizie până la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, determină înlăturarea viciului de neconstituționalitate și menținerea în fondul activ al legislației a dispozițiilor art. 222 din Codul de procedură penală, împreună cu corectivele aduse în sensul arătat prin prezenta decizie.

Intrebarea care vine de drept :cum se aplica pentru ca am observatt ca unele instate tin cont de Decizie altele nu,dupa bunul plac.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:17, 26 Iunie 2015
Toate instantele sunt obligate sa tina cont de exceptii admise.
Hotararea se desfiinteaza sau caseaza daca nu tin cont.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caracterul neconstitutional al duratei arestului la domiciliu eduuard eduuard De la ce data au devenit neconstitutionale prevederile privitoare la masura/durata arestului la domiciliu? Nu de alta, dar daca ai de sustinut un examen, fie ... (vezi toată discuția)
Articole din cpp neconstitutionale deelmercury deelmercury Buna ziua. As dori sa aflu ce se intampla cu un articol din codul de procedura penala declarat de CCR neconstitutional? Se elimina din lege? Multumesc! (vezi toată discuția)
De când este valabilă o decizie dată de curtea constituţională a româniei ? viktorV viktorV De când este valabilă o decizie dată de Curtea Constituţională a României ? (vezi toată discuția)