Buna ziua!
As avea nevoie de o informatie Va rog mult daca puteti sa ma ajutati.
Eu sunt din Republica Moldova si urmeaza sa ma casatoresc cu cetatean roman in Romania, cum obtin permis de sedere sau act de rezidenta in Romania? si dupa aceasta daca dorim sa mergem in Germania cum as putea sa obtin si acolo permis de sedere ca sa pot sa ma angajez la munca? Prietenul meu munceste oficial acolo si dupa casatorie merg si eu cu el si am nevoie de permis de sedere acolo ca sa pot munci impreuna cu el.
Va multumesc!
Imediat dupa casatorie va adresati pentru obținerea permisului de ședere pe motiv de reîntregire a familiei la Inspectoratul Roman de Imigrari din municipiul capitala de judet a domiciliului sotului cetatean roman.
Acte necesare:
- Cerere
- Documentul de trecere al frontierei(pașaportul, titlul de călătorie, etc.) original și copie;
- Documentul de identitate al cetățeanului roman, original și copie;
- Certificatul de căsătorie eliberat de autoritățile române, original și copie
(în cazul în care căsătoria s-a încheiat în străinătate certif. de căsătorie va fi mai intai transcris la Oficiile de stare civilă din România);
- Declarație scrisă din care să rezulte că cetățeanul străin nu mai are încheiată o altă căsătorie;
- Dovada deținerii legale a spațiului de locuit la adresa la care cetățeanul strain declară că are reședința pe teritoriul României, în original și copie;
- Dovada asigurării sociale de sănătate;
- Adeverința medicală din care să rezulte că cetățeanul strain nu suferă de boli care pun în pericol sănătatea publică;
- Taxa de permis de ședere în sumă de 260 lei la CEC
- Timbru fiscal de 5 lei
Ulterior puteti pleca impreuna cu sotul la munca in Germania.