buna ziua.
ca si societate comerciala creditoare, am inaintat somatie de plata in instanta invocand og5/2001, pentru neplata unor facturi din 2008,
pe 27 mai ,la primul termen s-a admis cerea ramanand in solutionare, astazi am primit ordonanta care ordona:
someaza debitoarea sa ai plateasca creditoarei suma respectiva, in termen de 20 zile, de la comunicarea prezentei si 39,3 lei cheltuieli de judecata.
cu cere in anulare in 10 zile de la comunicare.
pronuntata in sedinta publica, azi 27 mai 2009.
as vrea sa stiu:
- ce inseamna 20 zile de la comunicarea prezentei?- 20 zile de cand am primit ordonanta acasa? sau de la 27 mai cand a fost pronuntata?
- si cu cere in anulare in 10 zile de la comunicare, de azi incolo 10 zile ? si daca depune cere in anulare , cum se judeca ? se da termen normal in instanta?
-as vrea sa stiu cat o mai poate lungi debitoarea pana imi da banii?
multumesc, daca cineva imi explica..........
Va intereseaza data dupa plic -se scade prima si ultima zi.Daca va face cerere in anulare veti primi citatie,dar trebuie sa vedeti cand a semnat si cealalta societate(in aceeasi zi cu dvs. sau dupa ).Vedeti cand introduc cererea ,iar cu privire la termen trebuie urmarit(sa nu fie tardiv).
Termenul de 20 de zile se calculeaza de la data cand debitoarea primeste somatia, este termenul in care poate sa faca plata de buna voie.
Termenul de 10 zile este termenul in care debitoarea poate sa introduca cererea in anulare.
Termenele se calculeaza pe zile libere, fara a se lua in calcul ziua in care incep si ziua in care se sfarsesc
daca se formuleaza cerere in anulare, se va cita atat creditoarea cat si debitoarea.
Daca nu se introduce cerere in anulare si nici nu se achita creanta in cele 20 de zile, atunci somatia se poate investi si pune in executare silita.
Tardiv inseamna prea tarziu , adica sa nu iesiti din termenele stabilite de instanta.Pe dv. in calitate de creditor nu are cum sa va afecteze tardivitatea. Este doar dreptul debitorului de a depune cerere in anulare. Dv. trebuie sa urmariti aceste termene doar pt. a putea sti cand este momentul sa cereti legalizarea si investirea sentintei (ordonantei ) cu formula executorie, pt. ca apoi sa puteti formula cerere de executare silita.
Hotarare civila
patrician
La o asociatie de proprietari, am primit comunicarea Hotararii civile, prin care l-a obligat pe debitor, ca in terme de 20 zile sa achite debitul. Trebuie sa ... (vezi toată discuția)