avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CE RISCURI IMPLICA O VANZARE-CUMPARARE CU DR. DE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CE RISCURI IMPLICA O VANZARE-CUMPARARE CU DR. DE HABITATIE VIAGERA?

Buna ziua!
Apreciez mult prestatia tuturor juristilor din acest forum si tot ceea ce faceti pt. noi, "laicii".
Sunt profund recunoscator tuturor celor care ma pot lamuri in urmatoarea chestiune:
Care sunt consecintele ulterioare incheierii unui contract de vanz.- cumpar. cu drept de habitatie viagera?
Mai precis, este vorba despre un tata si 2 frati, mostenitori ai unui imobil, in urma decesului sotiei (mama celor doi frati).
Unul dintre frati cumpara impreuna cu sotia sa partea fratelui, achitand sulta corespunzatoare, si, de asemenea, in cadrul aceluiasi act, plateste o suma de bani tatalui, cu dreptul acestuia de a locui in imobil pana la sfarsitul vietii.
Mi-as dori sa mi se raspunda punctual la urm. intrebari:
1. - Este acest tip de contract vulnerabil, in sensul atacarii sale ulterioare de catre celalalt frate ?
2. - Cine mosteneste imobilul in caz de deces al fratelui cumparator (tinand cont de faptul ca este casatorit, dar nu are copii) ?
3. - Ce se intampla daca - Doamne fereste ! - fratele cumparator se stinge inaintea tatalui sau ?
4. - Poate fi vandut imobilul, din moment ce este afectat de existenta acestui drept de habitatie viagera ?
Stiu ca am prezentat o situatie extrem de sumbra, dar as dori sa stiu exact cum stau lucrurile in circumstantele mentionate.

Mii de multumiri pt. raspunsurile care, sper, nu se vor lasa asteptate !

Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 16:02, 6 Iulie 2009
1.Nu este vulnerabil in intelesul d-voastra.
2. Sotia, fratele celalalt.
3.Poate fi vandut fara atingerea dreptului viager deja consfintit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca un contract de vanzare -cumparare de catre mostenitori perchiumihaela perchiumihaela buna ziua.as dori o lamurire daca se poate.in anul 2001 parinti mei au vandut un apartament iar cu banii rezultati din vanzarea acestuia au cumparat o casa dar ... (vezi toată discuția)
Tipuri de contracte liliachina liliachina Buna ziua! As dori mult sa aflu care e parerea Dvs. in urm. chestiune: Care tip de contract vi se pare mai vulnerabil (in sensul de a fi atacabil ulterior) : ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am nevoie de ajutor in urmatoarea speta. tatal meu ... Andrei 1990 Andrei 1990 Buna ziua, am nevoie de ajutor in urmatoarea speta. Tatal meu are drept de habitatie viagera in imobilul pe care l-a donat fratelui meu, insa sotia fratelui ... (vezi toată discuția)