avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme vecinatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme vecinatate

Buna ziua,

Sunt proprietar al unei case de locuit, construita in 2008 pe fundatia unei case vechi, pe baza unui proiect, pentru care am autorizatie (de modernizare/mansardare a vechii case). Pozitia casei este aproape de gardul cu un vecin. (cca. 50 de cm, deoarece loturile au fost mici, astfel incat si eu am pe o latura peretele casei celuilalt vecin, ca limita).
Gardul dintre proprietatea mea si cea a vecinului in cauza este din plasa de sarma, existent la data achizitiei imobilului (prin vanzare-cumparare). Ulterior, lotul invecinat a fost cumparat de un proprietar, destelenit, acum construind pe el o casa de locuit.
Noul proprietar pretinde ca sunt in culpa, deoarece gardul este cu vizibilitate spre lotul lui, casa e prea aproape de hotar (dar eu nu am modificat fundatia casi vechi), si are ferestre spre el (casa mea era deja construita cand el a achizitionat acel lot, in 2011).
Are dreptate in pretentiile sale? A mentionat ca intentioneaza sa deschida un proces.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:34, 29 Iunie 2015
teoretic are dreptate. Ar putea sa va oblige sa aplicati pe geamuri o folie /sau sa folositi o sticla care sa impiedice vederea spre proprietatea lui. consultati art.615 din Codul civil cu raportare la art 616.
În cazul de față se pune problema aplicării art. 623 cod civil Cuza- dacă , construcția d-voastră este mai veche, se pare că a fost construită pe locul unei alte case. cu același amplasament intervine uzucapiunea distanței dintre construcții- cei 2 proprietari anteriori, anteriori au acceptat acest amplasament. Cât privește servitutea de vedere și aceasta intră tot la uzucapiune(de 30 ani) Dacă nu, , geamurile care actualmente sunt de vedere se vor face mate ca să fie doar de lumină și aer.
Distanța dintre construcții trebuie să fie de 0,60 cm. față de linia de hotar-art. 612NCC sau după normele de urbanism se calculează după înălțimea clădirii iar distanța trebuie să fie de 1/2 din această înălțime. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanță gard ContSters452138 ContSters452138 Casă veche construita (în 1960) fără gard intre vecini. Vecini erau frați iar casa era casa părintească și era construita în mijlocul curți. După ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)
Respectarea distantei intre vecini valeria dorcu valeria dorcu vecinul meu doreste sa-si construiasca o casa de locuit . doresc sa stiu care este distanta legala admisa de la gardul meu si casa pe care el doreste sa o ... (vezi toată discuția)