avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul somaj

Azi am primit decizia de somaj prin care mi se acorda 590 ron asta insemnand 450 ron (cei 75% din salariul minim) + 139.55 ron reprezentand 7% din media salariilor pe ultimele 12 luni.Problema mea este urmatoarea :cum se calculeaza procentele din salariu, deoarece vechimea mea in munca (inscrisa in cartea de munca) incepe din 12.09.1983,deci pana in 30.06.2009 ar fi cam 25 de ani si atunci nu ar trebui sa beneficiez de 10% din media ultimelor 12 salarii? Mentionez ca am mai beneficiat de 9 luni de somaj in 2001,daca asta implica cu ceva in calcularea indemnizatiei .Va rog ,daca ma puteti lumina in aceasta problema: e corect ,e incorect?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 15:59, 10 Iulie 2009
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Perioada cat ati fost in somj nu constituie vechime in munca.
Ba perioada de somaj, fiind anterioara intrarii in vigoare a legii 76/2002, este asimilata stagiului de cotizare:
Art. 36. - (1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii în muncă, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de muncă sau cu alte acte prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării în vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Incercati sa mergeti cu decizia la ALOFM si sa le explicati ca este o eroare in calcul. Daca nu aveti cu cine va intelege, faceti contestatie in termenul prevazut pe acea decizie la instanta de contencios - tribunalul pe raza caruia isi desfasoara activitatea acel ALOFM. Contestatia este scutita de timbru si taxa de timbru.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
pakos, utilizator
Oricum la 25 de ani vechime chiar si fara cele 9 luni de somaj, tot la procentul de 10% trebuie sa vi se calculeze somajul suplimentar........., avand o vechime de peste 20 de ani.

din norme:
   Art. 19(1). - (1) Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.
   Art. 14. - (1) Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege, constituit, după caz, din următoarele elemente:
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Stagiul de cotizare nu poate fi identic cu vechimea in munca :)
Insa legea 1/1991 asta prevedea:
Art. 15. - Perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)
Calculare somaj Sorin87 Sorin87 Buna , am si eu niste intrebari .. Am lucrat la o firma 2 ani de zile , 1 an contract de 8 ore , 1 an contract de 4 ore ( decizia lor ...etc ) munca noastra ... (vezi toată discuția)
Somaj-reguli noi? Georgi1 Georgi1 Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ... (vezi toată discuția)