"contractul poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial, chiar peste termenul maxim de 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii."
Ma aflu in situatia in care sunt nevoita sa prelungesc un contract pe durata determinata peste durata celor 36 luni.
Nu doresc sa fac alt contract.
Care e logica?!
Intre contractul de munca pe durata determinata 36 luni si noul contract pe durata determinata, asadar intre cele doua contracte, nu trec 3 luni. Dupa cate stiu, ar trebui sa inchei un nou contract, dar acesta sa fie pe durata nedeterminata...Ori sa aduc modificare primului contract (din determinata in nedeterminata)
sau am interpretat gresit: Art. 82 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.