As vrea sa formulez o actiune in contencios judiciar vizand sistarea lucrarilor de constructii, anularea autorizatiei de functionare emisa de Primaria sector 3, Bucuresti si ulterior demolarea cladirii.
Atat eu, cat si Asociatia de Proprietari, am transmis petitii catre institutiile abilitate sa solutioneze problema inca din februarie (data inceperii constrctiei). Primaria a raspuns in 2 peri atunci cand a catadicsit sa raspunda, si ne-a directionat catre politia locala - Disciplina in constructii, de parca noi eram naivi si nu intelegeam ca doar se spala pe maini si ne paseaza catre o institutie care nu s-ar baga, atata timp autorizatia exista.
De la Inspectoratul de Stat in Constructii am primit confirmarea ca autorizatia de construire a fost emisa fara respectarea prevederilor legale. S-a solicitat Prefecturii sa introduca actiune pe contencios in vederea anularii, dar aceasta tergiverseaza si gaseste motive sa nu actioneze, in sensul ca aduce acuzatii tot catre ICS ca n-ar fi aplicat si sanctiuni contraventionale (de parca asta ne interesa pe noi).
Prin urmare ce este de facut?
Merita sa se apeleze la Avocatul Poporului? Am oarecare semne de indoiala ca asa s-ar rezolva cauza.
In cazul in care eu sau Asociatia de Proprietari introducem actiune in instanta care ar fi costurile? Taxa de timbru cred ca este 50 de lei. In rest ce alte cheltuieli ar presupune? cat este in medie onorariul unui avocat in astfel de cazuri? se poate castiga procesul si fara avocat daca, desi nu esti jurist, cunosti bine speta, te-ai documentat privind legislatia si crezi ca ai capacitatea de a-ti explica clar si la obiect cauza?
Dosarul ar trebui depus la Tribunalul Bucuresti daca sunt din Bucuresti (adica nu la judecatorie de sector)? Ce ar trebui sa contina acest dosar? Am citit ca astfel de cazuri se judeca intr-un timp scurt? Asa este?
daca va veti adresa Avocatului Poporului nu se va rezolva problema.
In ce priveste costurile litigiului, nu aici veti gasi un raspuns. Este, de altfel, dificil sa apreciezi onorariul fara sa ai toate datele si fara sa vezi inscrisurile. Trebuie sa va programati o intalnire si in cursul unei consultatii veti afla toate detaliile dorite.
Nu cred că veţi putea să vă reprezentaţi singur în instanţă, cu atţt mai mult cu cât este şi o acţiune de contencios.
Dar, AC pe care doriţi să o anulaţi --car ste motivul-a nu îndeplineşte condiţiile de legalitate sau lucrările executate pe baza acesteia nu respectă prevederile acesteia.
În al 2+lea rând, Primăria prin primar răspunde de AC aşa că nu văd de ce v+au trimis la Poliţia locală. ISC v+a transmis în scris că AC nu este legală? În acest caz era cea mai în măsură prin pv. constatare să solicite în instanţă anuularea AC.
Documentaţia pe care puteţi să vă bazaţi este L.50-1991 . Pentru o acţiune de contencios este necesar să aveţi formulată o plângere prealabilă .
Dreptul la actiune
ao
Buna seara,
In anul 2009, langa casa mea s-a construit un bloc care nu a respectat AC . In perioada aceea, vecinul care era si el afectat, m-a convins ca nu ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere
teo55
Pentru autorizatie de constructie primaria sector 1 imi cere ca accesul pe proprietate sa aiba o latime de min 4 metri . Acum, accesul spre terenul ... (vezi toată discuția)