avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU CIC

Buna seara,
Va rog sa ne oferiti expertiza dvs. juridica pe urmatorul caz:
Sotia mea, de nationalitate romana, va naste in luna iulie, in Polonia.
Ea are contractul de munca suspendat in Romania si nu mai face venituri pentru statul roman, doar pentru statul polonez deci nu poate beneficia de la statul roman de indemnizatia de CIC. Tatal este eligibil conf. OUG 111/2010 sa beneficieze de indemnizatia de CIC, dar ne sperie declaratia celuilat parinte in care este specificat sa bifezi daca beneficieaza sau nu de indemnizatie. Mama o sa intre in concediu maternal de la statul polonez 4 luni, si eu as dori sa beneficiez de indemnizatia de CIC de la statul roman. Credeti ca facem o ilegalitate?

Dupa cele 4 luni de concediu maternal, de la data nasterii, tatal mai poate depune dosarul pentru a obtine idemnizatia de CIC, sau suntem constransi de vreun termen de depunere a cererii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:08, 1 Iulie 2015
1. - Nu e nici om ilegalitate sa beneficiati dvs. (tatal copilului) de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia.
- Dar puteti beneficia de CCC dupa ce mama termina conecdiul de maternitate (sarcina si lauzie) acordat in Polonia.

2. Daca mama copilului nu va bneficia de CCC atunci bifeaza in decalaratie ca nu beneficiaza de CCC.

3. - Singura problema pentru dvs. este ca trebuie ca pe perioada de CCC sa locuiti in Romania impreuna cu copilul pentru care solicitati indemnziatie, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

4. Dar mama nu poate beneficia in Polonia de CCC acordat de statul polonez?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ContSters205372 ContSters205372 buna seara in prezent sunt in concediu pentru cresterea copilului pana in decembrie anul acesta, dar in iulie voi naste al doilea copil. mai pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Care ar fi data reintoarcerii la munca, copilul implinind 2 ani pe 9 oct 2018 ,excluzand stimulentul de insertie, multumesc (vezi toată discuția)
Drepturi la nasterea unui copil ile1075 ile1075 Buna ziua!! In luna octombrie o sa nasc un baietel din mama romanca si tata spaniol(mentinonez ca nu suntem casatoriti),si se va naste in spania, cetatenia ... (vezi toată discuția)