Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC - fie ca solicita sau nu acest lucru - , atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
Care este data de nasterea copilului si spuneti-ne daca tatal copilului indeplineste sau nu conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC?
1. Concediul postnatal face parte din concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).
2. Dvs. vreti sa spuneti de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 3 ani (datorita handicapului copilului).
3. Spuneti care este data nasterii copilului.
4. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci, fie ca intra sau nu o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Adica dvs. trebuie sa reluati activitatea in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani si 11 luni (asta daca certificatul de handicap este valabil pana atunci).
5. Cei de la firma trebuie sa stie ca dvs. puteti sa rteveniti din CCC oricand, indiferent de ce ati scris in cerere cand ati intrat in CCC sau chiar inainte de data de valabilitate din certificatul de handicap.
data de nastere este 08.09.2012, dar atunci cand am facut prelungirea nu am stiut si m-am dus la comisie mai devreme, si de aceea certificatul este din 30.07.2014, pana in 30.07.2015, iar tatal a fost eligibil, dar serviciul nu ii permite sa lipseasca o luna. Ce pot face in aceasta situatie, pentru ca cei de la firma spun ca nu reiese acest lucru din lege, cum ca trebuie sa revin mai devreme cu o luna, si mi-au spus sa vin atunci cand expira certificatul, iar eu voi sta acasa o luna fara venit, si nici macar asigurare de sanatate
1. Copilul implinste 3 ani pe 08.09.2015 iar dvs, aveti certificatul de handicap pentru copil valabil pana la 30.07.2015.
2. Puteti sa solicitati prelungirea certificatului de handicap pana la 08.09.2015 si in aceasta situatie va trebui sa reluati activitatea pe 09.08.2015
3. Daca nu se poate prelungi certificatul de handicap atunci trebuie sa reluati activitatea cu o luna inainte de ultima zi de valabilitate a certficatului de handicap al copilului.
4. Daca angajatorul refuza sa va reprimeasca la serviciu faceti o sesizare atat la ITM cat si la AJPIS.
5. Pentru angajatorul dvs. va redau:
- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
- Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...
Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...
Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...
va multumesc, deocamdata am trimis o cerere pt concediu fara plata, prin posta, confirmare de primire, deoarece aceastea au fost informatiile primite de la asistenta sociala, daca stiam ca pot prelungi o faceam, acum asta e . Oricum , apele s-au incins destul de tare la servici, deoarece la ultima convorbire m-i s-a mentionat de o redistribuire, desi pana acum era totul stabilit ca voi reveni la acelasi loc de munca. Sunt convinsa ca vor face tot posibilul sa ma de-a afara , imi asum pt ca nu am facut altceva decat sa imi apar drepturile . Tocmai de aceea am inceput sa ii sun inainte de pasti, chiar insistent, pt ca stiam ca asa se va intampla, si iata...Va multumesc inca o data