avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... terminare concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

terminare concediu postnatal

buna seara,
sunt in concediu postnatal, prelungit medical cu inca un an datorita copilului care a avut ceva probleme. Certificatul de handicap al copilului este valabil de la data de 30 iulie 2014 pana la data de 30 iulie 2015. Am solicitat telefonic firmei de la care am intrat in concediu sa imi spuna cand trebuie sa revin, si m-i s-a spus ca in data de 29 iulie 2015, dar cei de la prefectura unde am depus dosarul de prelungire , mi-au raspuns ca in data de 29 iunie 2015, datorita acelei lunii in care si tatal trebuie sa stea cu copilul. Problema este ca nu stiu ce sa mai inteleg, m-am prezentat la servici in data de 29 iunie, m-i s-a spus sa revin pe 1 iulie, si apoi am fost sunata si au spus ca la 29 iulie, conform certificatului de handicap al copilului in baza caruia am solicitat prelungirea. Cei de la firma sustin ca ei nu stiu nimic de aceea luna si nu e treaba lor ce zic cei de la prefectura, care se ocupa de dosarele de crestere a copilului. Si nici macar nu mi-au primit cererea de reincadrare in munca, a trebuit sa trimit prin posta , cu confirmare de primire o cerere de intrare in concediu fara plata, desi nu stiu cat de mult ma ajuta. Va rog sa imi spuneti cine are dreptate si ce trebuie sa fac mai departe, pentru ca sincer nu imi convine sa stau o luna neplatita, am copil de crescut , chirie de platit.

Va multumesc
Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC - fie ca solicita sau nu acest lucru - , atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.

Care este data de nasterea copilului si spuneti-ne daca tatal copilului indeplineste sau nu conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC?
1. Concediul postnatal face parte din concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

2. Dvs. vreti sa spuneti de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 3 ani (datorita handicapului copilului).

3. Spuneti care este data nasterii copilului.

4. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a intra in CCC atunci, fie ca intra sau nu o luna in CCC, se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Adica dvs. trebuie sa reluati activitatea in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani si 11 luni (asta daca certificatul de handicap este valabil pana atunci).

5. Cei de la firma trebuie sa stie ca dvs. puteti sa rteveniti din CCC oricand, indiferent de ce ati scris in cerere cand ati intrat in CCC sau chiar inainte de data de valabilitate din certificatul de handicap.
data de nastere este 08.09.2012, dar atunci cand am facut prelungirea nu am stiut si m-am dus la comisie mai devreme, si de aceea certificatul este din 30.07.2014, pana in 30.07.2015, iar tatal a fost eligibil, dar serviciul nu ii permite sa lipseasca o luna. Ce pot face in aceasta situatie, pentru ca cei de la firma spun ca nu reiese acest lucru din lege, cum ca trebuie sa revin mai devreme cu o luna, si mi-au spus sa vin atunci cand expira certificatul, iar eu voi sta acasa o luna fara venit, si nici macar asigurare de sanatate
1. Copilul implinste 3 ani pe 08.09.2015 iar dvs, aveti certificatul de handicap pentru copil valabil pana la 30.07.2015.

2. Puteti sa solicitati prelungirea certificatului de handicap pana la 08.09.2015 si in aceasta situatie va trebui sa reluati activitatea pe 09.08.2015

3. Daca nu se poate prelungi certificatul de handicap atunci trebuie sa reluati activitatea cu o luna inainte de ultima zi de valabilitate a certficatului de handicap al copilului.

4. Daca angajatorul refuza sa va reprimeasca la serviciu faceti o sesizare atat la ITM cat si la AJPIS.

5. Pentru angajatorul dvs. va redau:

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

- Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

va multumesc, deocamdata am trimis o cerere pt concediu fara plata, prin posta, confirmare de primire, deoarece aceastea au fost informatiile primite de la asistenta sociala, daca stiam ca pot prelungi o faceam, acum asta e . Oricum , apele s-au incins destul de tare la servici, deoarece la ultima convorbire m-i s-a mentionat de o redistribuire, desi pana acum era totul stabilit ca voi reveni la acelasi loc de munca. Sunt convinsa ca vor face tot posibilul sa ma de-a afara , imi asum pt ca nu am facut altceva decat sa imi apar drepturile . Tocmai de aceea am inceput sa ii sun inainte de pasti, chiar insistent, pt ca stiam ca asa se va intampla, si iata...Va multumesc inca o data

Alte discuții în legătură

Ccc pana la 3 ani dyadya80 dyadya80 Am nascut pe 24 noiembrie 2013 si sunt in concediul de crestere copil pana la 2 ani insa la sfatul medicului de familie am inteles ca pot prelungi acest ... (vezi toată discuția)
Durata efectiva a ccc de 2 ani crys_ellenna crys_ellenna Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in CCC de 2 ani. Copilul implineste 2 ani la data de 12.05.2015. Cand va trebui sa ma intorc la munca? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca RamonaFir RamonaFir Buna ziua! Am un baietel care la sfarsitul lunii mai va implini 2 ani. Am 2 intrebari: 1. sunt obligata sa ma intorc la lucru la 1 mai avand in vedere noua ... (vezi toată discuția)