avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cale de atac?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cale de atac?

Am avut o plangere la judecatorie impotriva unei solutii de neurmarire/netrimitere in judecata, emisa de procurorul de caz si mentinuta de prim procuror, pentru o distrugere. In luna februarie 2015, mi se comunica o incheiere finala (dezinvestire) penala, pronuntata in camera de consiliu, potrivit careia ,,Respinge ca neintemeiata plangerea,, mentine cele doua ordonante, respectiv a procurorului si prim procurorului, obligandu-ma la cheltuieli de judecata.
Definitiva.
Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac mai departe, mai am vreo cale de atac si care este aceasta? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: aurel2015 , utilizator 15:52, 16 Iulie 2015
Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.

Deasemenea, În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:
(8) Încheierea prin care s-a pronunţat una dintre soluţiile prevăzute la alin. (6) şi la alin. (7) pct. 1, pct. 2 lit. a), b) şi d) este definitivă.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
trandafir2, moderator
Va multumesc, faptul ca incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva, stiu, insa v-am rugat sa-mi spuneti direct, eu nu mai am nici o cale de atac?
In principiu nu mai aveti cale de atac!
Nu se poate raspunde cu da/nu fara a se vedea dosarul cauzei.
Va rog, ce inseamna ,,dezinvestire,, din punct de vedere juridic; eu nu mai pot actiona sub nicio forma?
Dezinvestire este antonim pentru investire, instanta este investita de lege si competenta pentru a solutiona o cauza, iar dupa ce o solutioneaza sau nu, ori nu este de competenta ei, se dezinvesteste, adica isi inceteaza activitatea judiciara in acea cauza.

Art.347 CPP.
Contestaţia
(1) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul şi inculpatul pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5).
(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.


Insa am o curiozitate, pe ordonanta prim-procurorului (banuiesc de la parchetul de pe langa judecatorie) nu era prevazuta posibilitatea contestarii la procurorul superior?
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Clasare cauza de malpraxis medical prin prescriptia raspunderii penale Marcel2017 Marcel2017 Va supun atentiei urmatoarea spetă de malpraxis medical: Am depus plangere împotriva soluţiei de clasare cuprinsă în Ordonanţa nr.... emisă de ... (vezi toată discuția)
Hotararea definitiva in penal cristinabirche cristinabirche Buna ziua Este vorba de plangerea impotriva solutiei de neurmarire la instanta respinsa ca nefondata,desi dosarul nu este completat! Am rugamintea sa imi ... (vezi toată discuția)
Cine emite ordonanta cand se cere redeschiderea unui dosar penal? desirelia75 desirelia75 in ian 2014 a fost solutionat un dosar penal prin scoaterea de sub urmarirea penala a lui X. in 2016 cer redeschiderea acestui dosar deoarece au aparut ... (vezi toată discuția)