avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dispozitiile carui cod sunt incidente in urmatoarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dispozitiile carui cod sunt incidente in urmatoarea speta ?

Buna ziua,

In urmatoarea speta :
- o persoana juridica (un SRL) acorda unui salariat, prin Dispozitie de Plata, un AVANS (peste 10.000 RON) ;
- salariatul nu a prezentat un Decont justificativ pentru avansul primit si nici nu returneaza acest avans primit ;
- persoana juridica formuleaza impotriva salariatului Plangere Penala pentru comiterea infractiunii de Delapidare ;
- in urma acestei plangeri impotriva salariatului se pune in miscare urmarirea penala(de catre Parchetul competent ) pentru comiterea infractiunii de delapidare (!!!!!) .

Avand in vedere ca instantele civile, completele de litigii de munca, sunt pline de dosare in care foarte multe persoane juridice au chemat in judecata proprii salariati pentru a-I obliga sa returneze avansul primit de la acestea, intreb :

In prezenta speta ANGAJATULUI ii sunt incidente dispozitiile :
- Codului Muncii (art. 272 - atragerea raspunderii patrimoniale a salariatului ) ?
sau ,
- Codului Penal + Codului de Procedura Penala ( pentru infractiunea de delapidare, etc. ) ?

Rog, in masura disponibilitatii dvs. , un raspuns argumentat juridic.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
nimar, utilizator
Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 15:26, 1 Iulie 2015
In acest caz alegerea va apartine, fie urmati calea dosarului penal (daca doriti tragera la raspundere penala si condamnarea persoanei) avand posibilitatea de a va constitui parte civila cu suma pretinsa, fie pe calea dreptului civil ( in speta litigiu de dreptul muncii).
Inteleg Dna. "gernerga" ca dvs. mi-ati raspuns confirmand variantele pe care le are persoana juridical in cauza .

Dar salariatul, in aceasta speta , unde si sub incidentele dispozitiilor carui cod se afla de fapt ? (argumente legale, va rog).
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
nimar, utilizator
Dvs in ce calitate intrebati ?

Salariatul nu alege calea de urmat, ci angajatorul decide ce cai urmeaza in functie de interesele acestuia.
Nu angajatull are de ales vreo cale (civila sau penala) ci,angajatorul,angajatului i se vor aplica prevederile legii civile(Codul Muncii) sau penale(daca angajatorul se constituie parte civila in procescul penal)
Dlor. imi spuneti ca SALARIATUL care a primit bani AVANS va fi acuzat de comiterea unei infractiuni daca nu vrea sa restituie banii persoanei juridice ?

Atunci, spuneti-mi, va rog, care este, clar, infractiunea de care se face vinovat ?

Si de ce nu va fi chemat in judecata intr-o instant civila pentru acordare unui AVANS nedatorat/necuvenit ?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie incerta salariat nimar nimar Un salariat a primit bani AVANS de la firma unde este angajat, un SRL cu capital privat. Salariatul nu a depus Decont justificativ pentru sumele primate si ... (vezi toată discuția)
Pot oare sa-mi optin dreptul in tara asta? melinte adrian melinte adrian in urma cu 15 ani prin metoda MEBO mama mea alaturi de alti colegi au cumparat actiuni la intreprinderea care lucrau, ele doua obtinind 19.5 % din actiunile ... (vezi toată discuția)
Legal sau nu? urmarire sot prin montare microfoane marta.i marta.i Buna ziua Daca unul dintre soti in timpul casatoriei urmareste pe celelalt punand micofoane in haine, in masina, in casa, celelalt poate face plangere la ... (vezi toată discuția)