Un salariat a primit bani AVANS de la firma unde este angajat, un SRL cu capital privat.
Salariatul nu a depus Decont justificativ pentru sumele primate si nici nu a returnat banii firmei.
In aceste conditii SALARIATUL va fi :
- actionat in instanta civila,sectia litigii de munca pentru recuperarea banilor primiti AVANS, in temeiul art. 272 Codul Muncii ?
sau
- subiectul unei Plangeri Penale pentru comiterea unei infractiuni prin refuzul returnarii banilor primiti AVANS (ex. delapidare, gestiune frauduloasa, etc. ) ?
Poate fi SALARIATUL acuzat de delapidare in aceasta situatie ? Temeiuri legale.
art.272 Codul muncii se refera la cine are sarcina probei in litigiile de munca.
Codul Muncii
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
...
Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
...
Prin urmare, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor sau actiunea in justitie.
Actiunea in justitie, insemnand chemarea in judecata in fata unui complet de litigii de munca sau Plangere Penala pentru infatisarea in fata instantei penale ?
Si totusi, rog sa nu va suparati, dar daca firma doreste sa depuna Plangere Penala la Parchetul competent imptriva salariatului datorita refuzului acestuia de a restitui AVANSUL primit, pentru delapidare/gestiune frauduloasa, considerati ca Parchetul va incepe urmarirea penala impotriva salareiatului ?
Care ar putea fi temeiul legal al acestei actiuni a Parchetului pentru a incepe urmarirea penala impotriva salariatului ?
Ar putea Parchetul investit cu o astfel de cerere sa-si decline competenta in favoarea Tribunalului competent, complet civil, litigii de munca ?(intemeiat tocmai de prevederile Codului Muncii sus-mentionate de dvs.)
Firma poate sa depuna plangere la parchet, asta nu inseamna ca va fi solutionata favorabil, probabil va fi clasata intrucat din ce spuneti dv, fapta nu exista. Gestiunea frauduloasa sau delapidarea se refera la actiuni ale salariatului fara acordul firme, adica salariatul si-a insusi niste bani sau alte bunuri care apartin firmei fara acordul acesteia din urma, ori dv spuneti ca salariatul a primit de la firma acesti bani ca avans, deci....a avut acordul firmei sa utilizeze acei bani numai ca trebuia sa-i si justifice. In acest caz nu exista nici-o fapta penal ci cum a spus mai sus dl. consilier, este numai un litigiu de munca.
Ce solutii sunt ?
nimar
Buna seara,
Ma lovesc de urmatoarea situatie :
- SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)