avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre Somaj

Am si eu o intrebare . Mama mea a fost data in somaj de catre angajator (patron) deoarece este in "criza". Stiti cumva cat va fi somajul din salariu ? ce procent?si cam in cat timp va intra in posesia lui?
Cel mai recent răspuns: madyfree1987 , utilizator 01:26, 8 Iulie 2009
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Pentru a primi indemnizatia de somaj, mama dvs va trebui sa se ocupe de depunerea unui dosar la AJOFM si apoi ei va vor putea spune cam in cat tiomp incepe sa primeasac banii.

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul florea daniela rodica florea daniela rodica sunt in c c c pana pe 14 ian 2010 firma la care am lucrat intre timp a dat falimnt pot beneficia de somaj si cum se calculeaza va multumesc:) (vezi toată discuția)
Valoare somaj lore1507 lore1507 La ce valoare ajung cu ajutorul de somaj daca am avut un salariu brut de 1.160 lei pe ultimele 12 luni? Va multumesc mult. (vezi toată discuția)
Somaj garsonjon garsonjon Buna seara.Sotia a fost asistent personal la tatal meu . Pe 27 ian.a decedat. Cate zile are la dispozitie pentru a depune actele pentru somaj. Pe ce ... (vezi toată discuția)