in primul rand multumesc pt raspuns...am fost la primarie si mi s-a zis de acolo ca nu ma incadrez sa primesc suplimetul de 600 lei deoarece trebuia sa ma prezint pana in data de 25 iunie , respectiv cu o zi inainte ca primul copil sa implineasca 3 ani...e adevarat ?Si inca o intrebare ...in cat timp trebuie depus dosarul pt indemnizatie CCC2 avand in vedere ca nu am beneficiat de cele 126 zile , respectiv 42 zile lauzie? .. am inteles ca e vorba de maxim o luna , daca e asa, care data se ia in calcul in ceea ce priveste depunerea dosarului pt indemnizatie, data nasterii la al doilea copil (adica pot depune pana in 15 iulie ) sau de la ziua din care ar trebui sa inceapa CCC2 respectiv ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 3 ani (pana in 27 iulie)? Specific ca cele de la primarie nu m-au stiut indruma! Multumesc anticipat
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.
(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (n.m 1 ISR = 500 lei)
...
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 18
...
(2) Majorarea prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta se acorda de la data nasterii copilului, la solicitarea scrisa a persoanei indreptatite, insotita de copia certificatului de nastere al copilului, depusa la primarie sau la agentia teritoriala in a carei raza domiciliaza, nu mai tarziu de data la care primul copil implineste varsta legala de incetare a concediului.
3. Deci data ultima de depunere a cererii pentru cei 600 lei era "data la care primul copil implineste varsta legala de incetare a concediului" adica 26 iunie 2015.
4. Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun:
...Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
5. - Deci daca depuneti cererea in termen de 30 de zile de la data la care implineste primul copil 3 ani primiti indemnziatia pentru CCC2 de la acea data.
- Daca depuneti cererea mai tarziu primiti indemnizatia de la data depunerii cererii.
6. Depuneti acum, cat mai repede, cererea la Primarie, impreuna cu cu o copie dupa decizia de prelugire a suspendarii CIM si o copie dupa dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.