avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

buna!sotul meu a murit anul trecut !avem un copil minor ,apartamentul era trecut pe numele lui (el era proprietar)dar avea unele clauze puse de parintii lui-sa nu poata sa-l vanda si mai este specificat ca apartamentul a fost cumparat din banii lor.specific ca noi am fost casatoriti doar 2 ani el mai avand un copil dintr-o casatorie anterioara.intrebarea mea este socrii mei ma pot scoate din apartament?lor le revine ceva din apartament?va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:36, 9 Iulie 2009
daca sotul era proprietar, dvs, copilul rezultat din casatoria dvs si copilul din casatoria anterioara, il veti mosteni.
dvs ca sotie supravietuitoare sic ei doi copii il veti mosteni pe sotul dvs .
intr-adevar, dvs va va reveni o cota-parte de 1/4 din acel imobil, ceea ce este destul de putin, dar oricum socrii nu va vor putea evacua .
trebuie sa mergeti la notar si sa deschideti procedura succesorala .
in termen de 6 luni de la decesul sotului trebuia sa mergeti la notar si sa faceti acceptarea succesiunii .
mersi de raspuns!socrii mei nu vor sa facem succesiunea...si inca nu am certificatul de deces...urmeaza sa-l primesc in urmatoarele zile.
Socrii dumneavoastra nu au calitate de mostenitori, intrucat exista descendentii de pe urma defunctului (copii) iar acestia vin impreuna cu dumneavoastra la mostenire.
Doar daca defunctul nu avea descendenti atunci va revenea dvs cota de 1/4 si restul rudelor sotului, insa nici in aceasta situatie nu v-ar fi putut da afara din casa intrucat aveti un drept de abitatie (de folosinta) pana la solutionarea si obtinerea unei sentinte, in plus dvs ati fi putut sa dati sulta pentru cota lor si casa v-ar fi revenit in totalitate.
Prin urmare va veti prezenta la un birou notarial si solicitati dezbaterea succesiuni de pe urma sotului ratatand ca singurii mostenitori sunteti dvs si cei doi copii. Socrii nici nu au ce sa caute la dezbaterea succesiunii ba mai mult nici nu trebuie sa stie.
Buna ziua

Va sunt recunoscator daca ma puteti ajuta si pe mine cu ceva informatii despre dezbaterea succesiunii.

Tatal meu este decedat din anul 2000, in acel moment el si mama mea fiind divortati, mama preluand numele dinainte de casatorie. Bunicii mei de pe tata sunt si ei decedati inainte de anul 2000.
Tatal meu mai are o sora.
Avand in vedere ca au trecut 9 ani de la moartea lui, eu mai pot cere dezbaterea succesorala?
Trebuie sa va mai spun ca nu am cunostinta ( si nu am fost informat in nici un fel de catre nimeni), ca ar fi avut loc vreo astfel de dezbatere. Pt ca, tot citind diverse opinii, se spune ca " Dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 6 luni de la momentul deschiderii mostenirii."

In conditiile in care pot face acest demers, care sunt pasii necesari ce ar trebui sa-i fac?
Va multumesc foarte mult

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesoriala cimpyvl cimpyvl in cazul in care dupa moartea defunctului cum trebuie sa procedeze vaduva pt dezbaterea succesoriala in cazul in care are un bun imobil pt a ramane ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme v.korbw v.korbw V-as ramane recunoscatoare daca a-ti putea sa ma consultati in urmatoarea problema:Sotul a decedat in urma cu 2 luni de zile,locuiam impreuna de 10 ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune andreyy82 andreyy82 Buna ziua. Am o problema putin mai delicata. Tatal meu a deceadat acum 2 luni , iar fosta lui sotie ( a 2a casatorie, eu fiind din prima casatorie a lui), a ... (vezi toată discuția)