avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat forțat să presteze altă activitate. E ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat forțat să presteze altă activitate. E normal?

Cetățeanul X este angajatul unul complex de agrement pe postul de ospătar la terasa complexului, cu contract de muncă, în care este specificată negru pe alb activitatea pe care trebuie să o presteze și anume ospătăria.

Terasa cuprinde și o piscină.

Neavând clienți la terasă, angajatului i s-a ordonat să îmbrace haine de lucru și să presteze muncă de îngrijire în piscină, mai exact să ajute la spălarea și curățarea acesteia. A plecat capul și a pus osul la treabă, mai mult din bun simț.

Altă zi, activitate zero la capitolul clienți, aceeași atitudine militare, însă "misiunea" de alt tip: să culeagă vișine din pom. I s-a dat o scară și o găleată și pus să presteze "ospătăria". A plecat capul și de data aceasta, tot din același bun simț.

Însă, colac peste pupăză, în altă zi, neavând clienți, angajatul a fost din nou supus aceluiași ordin milităresc, doar că de data asta să ia o roabă și că transporte bucăți de asfalt (bolovani) din punctul A în punctul B, îmbrăcat în uniforma de ospătar. A REFUZAT atrăgând furia șefului care izvora din privirea-i tăioasă.

În zilele următoare angajatului i s-a zis (nu propus, nu rugat, nu sfătuit, nu întrebat) că i se va schimba încadrarea de pe contract din "Ospătar" în "Lucrător comercial".


Este normal? Ce trebuie să facă angajatul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 8 Iulie 2015
Angajatul trebuie sa-si caute un alt loc de munca.
Nimeni nu poate fi obligat sa semneze un astfel de act aditional. In situatia in care se ajunge la semnarea lui , sub presiunea angajatorului, atunci instanta de judecata poate anula actul pentru vicierea consimtamantului.

art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.


Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege , si anume :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului,
Angajatorul nu dorește să-i dea banii din lichidare. Ce e de făcut?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariala si neinregistrarea c.i.m angel86 angel86 Va salut.din perioada 20 oct2013 pana in februarie 2015 am desfasurat activitatea de ospatarie la un restaurant din sect 6 Bucuresti.Absolut toata aceasta ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- contract de munca,demisie ,salariu dutu35 dutu35 Ce se poate face in situatia in care angajatorul (bingo ) refuza sa plateasca salariile si contributiile aferente salariilor.Mentiones ca in situatia de ... (vezi toată discuția)
Control de fond Danut1998 Danut1998 Am lucrat 11 zile ca ospatar la munte, la un mini hotel si nu am primit banii de aproape 2 luni. Patronul ma tot duce cu vorba ca are control de fond si ca are ... (vezi toată discuția)