avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariala si neinregistrarea c.i.m
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariala si neinregistrarea c.i.m

Va salut.din perioada 20 oct2013 pana in februarie 2015 am desfasurat activitatea de ospatarie la un restaurant din sect 6 Bucuresti.Absolut toata aceasta perioada nici un angajat nu a beneficiat de salarizare,concediu de odihna,sau zile libere de sarbatori legale,sau incheierea unui contract individual de munca,cu toate ca actele mi s-au cerut insa nu am semnat nici un contract de munca.singura mea intretinere din acest loc de munca a fost tipsul lasat de clienti,#-o din care trebuia sa platesc chirie,taxi,mancare,intretinerea unei mame fara sot,in limita posibilitatilor s.a.m.d.Ce sepoate face unui asemenea tip de om in conditiile in care stiu sigur ca facea incasari zilnice si de 8000 de euro,iar cu itm nu ma rezolvati pt ca in timpul acesta in care am stat veneau statea 10 min semnau de vizita isi lua< dreptul>,si plecau linistiti iar pe noi care ne vedea mereu acolo nu au intrebat absolut deloc despre vreun detaliu#-oX-(.unii fac vile cu piscine pe seama amaratilor si masini de zeci de mii de euro iar altii muncesc degeaba fara nici un ban,asigurare la sanatate,somaj,sau cotizare pt pensie.va multumes.:sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 19 Noiembrie 2015
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei; re angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca? cristina_manea72 cristina_manea72 Buna ziua, am lucrat 4 luni ca si consultant credite. Am semnat un cim pe 3 luni, dar pentru ultima luna nu mi s-a dat nimic de semnat, eu lucrand fara cim. ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa i-mi recuperez banii de la fostu angajator MihaiSimion MihaiSimion A si vrea sa recuperez o suma de bani de la fostul angajator am plecat de un an si nu mi sa platit lichidarea (vezi toată discuția)
Codul muncii - neplata salariului leemarta leemarta Buna, daca am am un contract de munca de o luna si angajatorul spune ca nu imi da salariul, ce pot sa fac ? (vezi toată discuția)