avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat santajat sa semneze reducerea salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat santajat sa semneze reducerea salariului

Mi s-a impus sa semnez un act aditional cu reducerea salariului la jumatate, si deoarece nu am acceptat m-au anuntat ca voi fi concediat prin desfiintarea postului. Nu mi se pare corect, luna viitoare pot veni cu acelesi idei si tot asa. Consider ca este santaj. Ce sanse am sa castig in justitie anularea deciziei de concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 6 Iulie 2015
Nimeni nu va poate spune ce sanse aveti in instanta.

Dvs aveti posibilitatea sa contestati decizia respectiva atat pentru neindeplinirea conditiilor de forma , cat si pentru neindeplinirea conditiilor de fond.
Pot dovedi ca mi s-a cerut semnrea unui act aditional si am fost amenintat cu preavizul in cazul nesemnarii. Consider ca simplul refuz de a mi da acordul cu privire la diminuarea salariala nu poate fi motiv de concediere. Este legal sa ti se desfiinteze postul pentru ca nu ai acceptat un salariu mult diminuat, in conditiile in care fisa de post a ramas neschimbata?
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
mihaipavel, utilizator
Art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Concedierea dispusa in baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului trebuie sa indeplineasca doua conditii de fond: desfiintarea efectiva a postului si existenţa unei cauze reale şi serioase.

"Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului, ci trebuie să nu aibă legătură cu persoana salariatului. De asemenea, cauza este reală şi serioasă dacă este precisă şi exactă, adică dacă exprimă adevărul, fără a camufla un alt motiv care determină concedierea salariatului. Cauza este serioasă dacă prezintă o anumită gravitate proporţională cu importanţa măsurii adoptate. Seriozitatea cauzei trebuie raportată atât la situaţia angajatorului, în sensul de a se stabili interesul său legitim pentru concedierea salariatului, faţă de împrejurările de fapt, cât şi la situaţia personală a salariatului, pentru a se stabili dacă sunt sau nu posibile şi alte soluţii în afara concedierii". (Ion Traian Ştefănescu, Concedierea salariaţilor pentru motive care nu ţin de persoana lor, individuală şi colectivă, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2006, p. 12)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva snegrisoiu snegrisoiu buna seara! la societatea la care lucrez se fac concedieri colective! criteriul prioritar spune la pct b ca vor fi afectati salariatii care indeplinesc ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva elenusav elenusav Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Ma simt nedreptatita si doresc sa aflu o opinie profesionista si obiectiva. Am contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)