avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie ingrijire copil pt someri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie ingrijire copil pt someri

In cazul in care beneficiez de indemnizatie de somaj pentru o durata de 9 luni, dupa 4 luni de zile raman insarcinata si nu-mi gasesc un loc de munca pana la nastere, mai pot beneficia de indemnizatie de ingrijire copil? Mentionez ca intre momentul in care am fost disponibilizata si momentul luarii in evidenta la AJOFM, exista o perioada de aproape 1luna si jumatate de pauza in cartea de munca, datorita modului in care functionarii ITM isi fac jobul. Inainte de disponibilizare am avut mai mult de 12 luni lucrate...

Cum se rezolva oare o situatie de acest gen? Am dreptul la indemnizatie pentru crestere copil?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:04, 9 Iulie 2009
Sunt indreptatite la concediu si indemnizatie lunara pentru crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

IN normele la OUG 148 gasim

(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
(6) Cele 10 luni prevăzute la art. 24 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă se calculează ca stagiu de cotizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-a însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) a beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;


Vedeti daca acea intrerupere intre concediere si soamj se inacdreaza in notiunea de fractiune de luna.
daca da, atunci veti putea beneficia de indemnizatie
daca nu, si ati intarziat depunerea dosarului de somaj cu peste 30 de zile de la dat incetarii contractului de munca din cauza ca nu vi s-a eliberat cartea de munca in timp util, ati putea deschide o actiune in instanta contraangajator/itm prin care sa solicitati daune in valoare a indemnizatiei pierdute din cauza lor.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

As dori sa va mai intreb daca dupa terminarea perioadei de somaj as putea incheia un contract de asigurari sociale cu Casa de Pensii? Daca da, as beneficia de indemnizatie crestere copil?

Pentru a incheia un astfel de contract trebuie sa faci dovada veniturilor sau nu intereseaza pe nimeni acest lucru?


Va multumesc!
Puteti, insa nu va ajuta pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil. Trebuie sa realizati venituri profesionale supuse impozitului.
Pentru indemnizatia de crestesre copil nu va ajuta sa faceti contracte de asigurarea nici la Pensii nici la Sanatate.
Conditia este sa obtineti venituri impozabile, indiferent de cat de mcii ar fi aceste venituri.

In norme la lg 148 gasiti:
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic 2 ani Vioreld Vioreld buna ziua. stiam ca pt a beneficia de indemnizatia de concediu ingrijire copil trebuie ca in ultimile 12 luni sa lucrezi 12. Daca in aceste 12 luni sunt si ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/posnatal mihaela zarnescu mihaela zarnescu Buna seara, as vrea sa imi spuneti daca sotul meu poate beneficia de indemizatia de crestea copilului in cazul in care el cotizeaza la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil say say Daca o persoana s-a angajat la data de 01.02.2010 si se asteapta sa nasca pe 25.01.2010 va beneficia de indemnizatie de crestere copil? In ce lege este ... (vezi toată discuția)