avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal/posnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal/posnatal

Buna seara,
as vrea sa imi spuneti daca sotul meu poate beneficia de indemizatia de crestea copilului in cazul in care el cotizeaza la casa de asigurari sociale,el nu este angajat dar isi plateste lunar cotizatia.Eu sunt in concediu fara plata pentru studii si nu pot beneficia de aceasta indemnizatie,dar daca incep activiatea si in aceasta perioada nasc as putea lua concediu dupa ce am indeplinit cele 12 luni de cotizare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:54, 25 Ianuarie 2010
1. OUG 148/2005 spune:
Art.1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
...
2. Deci nu merge cu cotizarea. Trebuie neaparat venituri din activitati profesionale supuse impozitului pe venit.
3. Puteti sa luati dvs. CCC daca va incadrati in ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului monicaciuc monicaciuc Buna Ziua, Sunt in 15 saptamani de sarcina si in luna ianuarie am avut 5 zile concediu fara plata , iar in luna februarie 10 zile concediu fara plata. Va ... (vezi toată discuția)
Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate si_monna si_monna mi-am schimbat locul de munca si am o intrerupere pe cartea de munca de vreo 4 zile. intre timp am ramas insarcinata si vreau sa stiu daca mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)