avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Preluare rate apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Preluare rate apartament

Buna ziua
Firma mea vrea sa preia de la o persoana fizica un apartament cumparat de acesta in rate la dezvoltator. Se ridica citeva probleme:
1 Dezvoltatorul a facturat o data apartamentul la o valoare a TVA-ului de 5%
2 Noi ar trebui sa platim proprietarului 15000 de euro si apoi sa platim restul valorii in 60 de rate
3 Apartamentul nu are mai mult de un an de cind a fost dat in folosinta.

Este posibil ca dezvoltatorul sa storneze factura pe persoana fizica pt restul de suma ramasa neplatita si sa imi factureze mie ca firma ratele +tva 24%?
Va fi vreo problema legata de ANAF acest tip de tranzactie?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:16, 11 Iulie 2015
Cine apare ca proprietar la momentul de fata in CF? PF sau dezvoltatorul?

Oricum ca si principiu nu se poate aplica cota de TVA 5% la vanzarea catre o societate.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
PE CF APARE PROPRIETARUL CA PERSOANA FIZICA CU IPOTECA DIN PARTEA DEZVOLTATORULUI
ilmir1 a scris:

PE CF APARE PROPRIETARUL CA PERSOANA FIZICA CU IPOTECA DIN PARTEA DEZVOLTATORULUI

Dezvoltatorul va storna factura si va emite o noua factura catre societate cu 24%. Stornarea si revanzarea sunt 2 operatiuni diferite, nu au legatura intre ele. Si asa cum am precizat mai sus, la vanzarea catre societati nu se poate aplica 5%.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Pina aici totul clar si simplu si multumesc pt raspuns problema insa apare de aici:
Proprietarul a platit dezvoltatorului suma de 8000 euro suma pe care eu va trebui sa o restitui proprietarului. Deci dezvoltatorul ce suma va storna respectiv refactura pe mine?
Cel mai simplu ar fi sa platiti dezvoltatorului si acesta sa transfere suma de bani direct primului proprietar.

Alte discuții în legătură

Tva normal si tva la incasare antonia_m09 antonia_m09 Am o SC cu activitate de comert cu amanuntul.Intentionez ca din 2014 sa renunt la optiune de TVA la incasare. In aceste conditii, in cazul achizitiilor de ... (vezi toată discuția)
Deducere tva la incasare Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog pentru tva colectata la 90 de zile devine din neexigibila in colectata dar la facturile de la funizori tva neexigibila devine ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare camelia adina camelia adina daca o sc A cu regimul ,, tva la incasare ,, achizitioneaza marfa de la o sc B cu regim normal de tva (nu aplica sistemul tva la incasare ) dar este in ... (vezi toată discuția)