avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cote intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cote intretinere

Am doua intrebari referitoare la acest topic:
1. Tatal meu a fost internat in spital incepind cu 24 mai, iar dupa externare l-am dus la un centru de recuperare. Mama mea a facut o cerere pentru scoaterea tatalui meu de la intretinere, dar a fost refuzata pe motiv ca fiica mea sta acolo. Realitatea este ca mama vine zilnic LA MINE ACASA sa stea cu copilul, la ea acasa ajungind dupa ora 13. Copilul il iau de la ea zilnic in jurul orei 18-19. Avind in vedere ca fiica mea sta acolo 5-6 ore zilnic (fara weekend-uri) trebuie trecuta la intretinere??? Mentionez ca fiica mea este trecuta la intretinere LA MINE la bloc, dar administratorul de la mama de la bloc a spus ca nu conteaza, ca se consuma diverse pentru ea acolo. Apartamentul parintilor are centrala proprie si apometre pentru apa.

2. Parintii mei locuiesc la parter intr-un bloc de 8 etaje, fara uscatorii la ultimul etaj, si totusi sunt bagati la plata intretinerii pentru LIFT (chipurile service) PE SUPRAFATA DE APARTAMENT. Deci ei au de plata LIFTUL pentru 4 camere LA PARTER, in timp ce persoane care stau la etajele superioare in 2-3 camere platesc mai putin, desi beneficiaza de ascensor si sunt mai multe persoane.

V-as fi recunoscatoare daca m-ati indruma intr-un fel sa putem rezolva aceste doua probleme.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 21:16, 7 Iulie 2015
1. Daca nu locuieste efectiv atunci nu exista temei legal pentru introducerea pe lista de intretinere a unei persoane in plus. Persoana "suplimentara" trebuie sa fie trecuta in cartea de imobil.
Contestati lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisare si sesizati compartimentul relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei. Puteti sa il informati pe administrator si ca il veti da in judecata pentru abuz si veti solicita daune.
Obtineti de la asociatia unde locuiti o adeverinta prin care sa se confirme faptul ca fiica locuieste efectiv la adresa parintilor si se platesc cheltuielile de intretinere. O persoana nu poate plati cheltuieli de intretinere in 2 locuri decat in cazul in care locuieste efectiv cate 15 zile in fiecare locatie.

art.17-HG1588
r) (...) cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu
domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună;
stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea
de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună,
conform hotărârii adunării generale;

2. Conform legii 230 si normelor de aplica hg 1588 cheltuielile pentru service lift constituie cheltuieli ptr parti comune si trebuie platite de toti proprietarii indiferent ca folosesc sau nu liftul.
Proprietarii de la etajele inferioare platesc o cota de energie electrica ptr lift mai mica decat cei de la etajele superioare iar cei de la parter in mod normal nu ar trebui sa plateasca energia electrica deoarece nu folosesc liftul.
A locui inseamna sa stai 24 de ore, deci sa dormi acolo.
Daca sunteti la serviciu si, in acest timp mama vine in vizita, se considera ca ea consuma in locul dumneavostra.
In niciun caz o persoana care sta cateva ore pe zi nu se trece la intretinere.

De curiozitate: administratorul are atestat?
Daca avea stia legea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)