avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune - se aplica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune - se aplica?

Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat in urmatoarea siutuatie, si anume daca este aplicabila uzucapiunea in acest caz:
Tatal meu are un teren lasat mostenire de la bunicul meu (titlul de proprietate este pe numele bunicului). Acest teren este in folosinta tatalui meu din 1990...de atunci plateste impozit la primarie dupa acest teren si este inscris in registrul agricol pe numele lui. Acuma a vrut sa intabuleze acest teren dar a aparut o problema...matusa,sora tatului meu nu mai este de acord si nu vrea sa vina la notar sa semneze pentru trecerea acestui teren in proprietatea tatalui meu. Inca un aspect care poate este important: Bunicul-decedat , Bunica-traieste, Tatal meu si Matusa sunt singurii lor copii.
As vrea sa stiu daca exista sanse de obtinere a proprietatii prin uzucapiune in acest caz.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: coxtel_ro , utilizator 15:23, 8 Iulie 2015
Nu se aplică uzucapiunea. deoarece ambii-tatăl și mătușa sunt succesori, deci proprietari prin succesiune. Mai mult, ca proprietar este și bunica , care trăiește.
Inteleg...doar ca nu s-a facut succesiune. Terenurile au fost impartite celor doi copii de catre bunicul meu atunci in '90 si au fost separate doar la registrul agricol. Au fost impartite defapt in 3 parti. O parte il foloseau bunicii, si celelalte 2 parti tatal meu si matusa. Atunci a fost de acord toata lumea si de atunci au platit fiecare impozit pentru partea lui. Acum matusa vrea si acest teren despre care vorbim si care este in folosinta tatalui meu de 25 de ani.
Chiar nu exista nici o cale in acest sens?

Dezbaterea succesorala poate fi realizata in fata instantei de judecata, cand exista disensiuni intre coerezi.

Dezbaterea succesorala reprezinta operatiunea care se realizeaza oricand, dupa ce succesiunea a fost deschisa prin moartea lui de cujus (orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta).

Pentru dezbaterea succesorala, operatiune prin care se atesta calitatea de mostenitor,precum si intinderea cotelor -parti din dreptul de proprietate reclamatului ii incumba obligatia de a plati taxa judiciara.


Actiunea de partaj
este una imprescriptibila, poate fi promovata oricand , de catre oricare dintre copartasii care justifica un interes.

Taxa judiciara trebuie platita la momentul cand este depusa actiunea dedusa judecatii, ori cand instanta de judecata invedereaza acest aspect prin comunicarea unei adrese, aceasta reprezinta 3 % din masa succesorala partajabila.


Daca intampinati dificultati financiare, puteti adresa instantei de judecata o cerere de ajutor public judiciar, ce presupune scutirea, reducerea ori plata esalonata a taxei judiciare de tiimbru .( cererea de ajutor public judiciar presupune depunerea documentelor care atesta veniturile salariale obtinute, pentru ultimele doua luni , precum si depunerea altor inscrisuri care contureaza situatia financiara precara).




In cazul in care este perfectat un acord de mediere, taxa judiciara este injumatatita, instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient.


Tranzactia celor impricinati duce la stingerea procesului , actul de dispozitie putand fi incheiat oricand.


Succes.
Bun, dar fiecare dintre aceste 3 metode presupune acordul tuturor partilor...ceea ce in cazul prezentat de mine nu se aplica.
Cred ca singura sansa era uzucapiunea... in unde sa se dovedeasca prin inregistrarile de la primarie ca tatal meu a fost posesorul de buna-credinta al acestui teren timp de 25 de ani.
Mai astept si alte opinii, si va multumesc celor care ati intervenit in aceasta discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa parinti divortati tamara_flor47 tamara_flor47 Buna ziua,as dori si eu un raspuns cu privire la dezbaterea unei succesiuni.Parintii mei au divortat acum 23 ani,eu si sora mea ramanand in grija mamei,de a ... (vezi toată discuția)
Mostenire gabriela42 gabriela42 in urma deceselor socrilor mei care au 8 copii a ramas o casa si nu stiu exact ce suprafata de pamant. dupa deces fratii s-au pus de comun acord verbal ca in ... (vezi toată discuția)
Refuz succesiune lilid lilid Buna seara, Mama mea doreste sa deschida succesiunea dupa tata (decedat cu 10 ani in urma). Mostenitori 4 mostenitori (eu, sora, fratele si mama). Eu si ... (vezi toată discuția)