Buna ziua,as dori si eu un raspuns cu privire la dezbaterea unei succesiuni.Parintii mei au divortat acum 23 ani,eu si sora mea ramanand in grija mamei,de a lungul anilor nu am avut contact cu tatal nostru.Acum 7 luni acesta a decedat,neavand alta familie,sotie,copii in afara de noi doua.As vrea sa stiu daca noi suntem mostenitoarele proprietatilor sale si de asemenea cum ar trebui sa procedez in continuare,avand in vedere ca sora tatalui meu cat si bunica paterna refuza sa ne dea certificatul de deces si alte acte necesare deschiderii succesiunii,desi am avut pana in acest moment o relatie cordiala.Multumesc!
Conform art.975(5) Noul Cod Civil raportat la art.976(3)Noul Cod Civil in calitate descendentii ai defunctului inlaturati de la mostenire pe ascendentii privilegiati(in speta-bunica paterna) cat si pe colateralii privilegiati(in speta sora defunctului tata).Formulati actiune in instanta ptr.dezbaterea succesiunii si stabilirea cotelor succesorale.Intre dvs.surorile,mostenirea se imparte in mod egal.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata in fata instantei de judecata, cand exista disensiuni intre coerezi.
Dezbaterea succesorala reprezinta operatiunea care se realizeaza oricand, dupa ce succesiunea a fost deschisa prin moartea lui de cujus (orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta).
Pentru dezbaterea succesorala, operatiune prin care se atesta calitatea de mostenitor,precum si intinderea cotelor -parti din dreptul de proprietate reclamatului ii incumba obligatia de a plati taxa judiciara.
Actiunea de partaj este una imprescriptibila, poate fi promovata oricand , de catre oricare dintre copartasii care justifica un interes.
Taxa judiciara trebuie platita la momentul cand este depusa actiunea dedusa judecatii, ori cand instanta de judecata invedereaza acest aspect prin comunicarea unei adrese, aceasta reprezinta 3 % din masa succesorala partajabila.
Daca intampinati dificultati financiare, puteti adresa instantei de judecata o cerere de ajutor public judiciar, ce presupune scutirea, reducerea ori plata esalonata a taxei judiciare de tiimbru .( cererea de ajutor public judiciar presupune depunerea documentelor care atesta veniturile salariale obtinute, pentru ultimele doua luni , precum si depunerea altor inscrisuri care contureaza situatia financiara precara).
In cazul in care este perfectat un acord de mediere, taxa judiciara este injumatatita, instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient.
Tranzactia celor impricinati duce la stingerea procesului , actul de dispozitie putand fi incheiat oricand.
Refuz succesiune
lilid
Buna seara,
Mama mea doreste sa deschida succesiunea dupa tata (decedat cu 10 ani in urma). Mostenitori 4 mostenitori (eu, sora, fratele si mama). Eu si ... (vezi toată discuția)
Mostenire
gabriela42
in urma deceselor socrilor mei care au 8 copii a ramas o casa si nu stiu exact ce suprafata de pamant. dupa deces fratii s-au pus de comun acord verbal ca in ... (vezi toată discuția)