Lucrez la o agentie de Marketing cu functia de asistent manager. Jobul meu implica si munca de teren insa la momentul angajarii nu am convenit nimic cu privire la deplasarea in afara localitatii. Mentionez totodata ca nu mi s-a intocmit (sau cel putin nu am vazut) o fisa de post pe care sa o agreez si sa o semnez!
Pentru actualul proiect in care sunt implicat acest lucru a fost necesar, si desi nu era agreeat si nici nu am fost de acord cu faptul ca orele petrecute in deplasare in afara programului de lucru nu sunt platite si nici echivalate cu ore libere, am facut 2 astfel de deplasari. Pe langa asta, in mod regulat angajatorul are pretentia ca eu sa stau peste program (chiar si 4 ore) pentru a rezolva anumite subiecte, insa de obicei refuz.
Astazi, in urma unei discutii aprinse cu sefa de departament, aceasta mi-a inmanat o "Decizie de sanctionare cu avertisment scris" in care "In termenul prevederilorart.264 alin. 1 lit a precum siart. 268 din Codul Muncii (...) savarsirea urmatoarelor fapte: atitudine si comportament necorespunzator fata de coordonatorul de departament, refuzul repetat de a ramana peste programul agreat pentru indeplinirea sarcinilor de servici
directorul general decide:
1. Se sanctioneaza cu avertisment scris .....
Avertismentul adresat salariatului este urmatorul: reglarea comportamentului necorespunzator si disponibilitate pentru indeplinirea sarcinilor de servici peste programul agreeat"
E adevarat ca nu am avut un comportament necorespunzator, insa nu inteleg al doilea motiv. Ma sanctioneaza pentru ca nu stau peste program? E adevarat ca nu am reusit sa duc la bun sfarsit sarcinile din ziua de luni, insa asta a fost pentru ca m-au implicat intr-un alt proiectcare mi-a ocupat intreaga zi, iar sefa de departament avea pretentia ca eu sa si stau luni seara peste program 3-4 ore pentru finalizarea unei sedinte si totodata sa finalizez o sarcina care in mod normal dureaza 3 ore pana a doua zi la 30 de minute dupa inceperea programului.
As vrea sa stiu va rog care sunt repercusiunile? Au dreptul sa ma concedieze pentru cele de mai sus? Daca totusi se intampla, ce pot face?
1. Aveti posibilitatea de a contesta in instanta aceasta decizie de sanctionare , in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei. Contestatia se depune la Tribunalul judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliu, actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare de timbru.
2. In caz de savarsirea unei noi abateri disciplinare , la stabilirea sanctiunii se poate tine cont de aceasta decizie de sanctionare.
3. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Am discutat cu ei si am luat decizia de a inceta orice fel de colaborare. De fapt mi-au spus ca in aceste conditii nu mai putem continua si avem 2 variante: sa incheiem colaborarea de comun acord sau sa fiu disponibilizat.
Chiar daca stiu ca nu au motive sa ma concedieze din moment ce eu nici macar nu am o fisa de post, iar aceasta optiune mi-ar fi adus salariu compensator etc. nu vreau sa pierd vremea prin tribunale si sa ma judec cu un angajator neserios.
Lasati pe dansii sa va disponibilizeze, cel mai probabil prin restructurare de post.
Daca incetati de comun acord sau demisie nu ve-ti putea beneficia de somaj, plus ca la concedierea prin restructurarea postului ar trebui sa va ofere si un salariu compensatior cf Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National.
Avertisment scris
MD2013
Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)