in cazul in care am gasit un testament se poate cere instantei suplimentarea certificatului de mostenitor legal deja existent cu bunurile testate? precizez ca bunurile testate nu au facut obiectul dezbaterilor notariale deoarece s-a sustinut de celalalt mostenitor ca sunt ale lui de drept-cu acte de V-C. am descoperit insa testamentul acesta si nu stiu ce actiune sa promovez
Certificatul de mostenitor suplimentar se face la notarul la care s-a dezbatut succesiunea.
Cat priveste includerea bunurilor in masa partajabila desi unul din succesori are acte de vanzare cumparare anterioare decesului nu cred ca notarul va intocmi un supliment pentru ca din punctul lui de vedere bunurile nu fac parte din patrimoniul defunctului la data decesului.
In aceasta situatie puteti introduce o actiune de partaj succesoral in care sa solicitati partajul bunurilor ce pretindeti ca fac parte din masa urmand sa faceti dovada faptului ca aceste bunuri faceau parte din patrimoniul defunctului la data decesului pe instanta.
Sigur .. se schimba datele problemei si pentru ca exista un testament caci succesiunea nu va mai fi legala ci testamentara.
In principiu, certificatul de mostenitor este unic (art. 86 alin. 1 din Legea nr. 36/1995). Prin exceptie, se poate elibera un certifcat suplimentar, atunci cand, cu acordul tuturor mostenitorilor, notarul reia procedura succesorala in vederea constatarii faptului ca din componenta masei succesorale fac parte si unele bunuri omise initial (art. 86 alin. 2 din Legea nr. 36/1195), sau un nou certificat, in cazul anularii certificatului initial prin hotarare judecatoreasca (art. 88 alin. 2 din Legea nr. 36/1995).
Mosteniri
ddenisa
daca la masa succesorala s-a omis o proprietate se anuleaza succesiunea respectiva sau se deschide o alta succesiune pe proprietatea uitata? (vezi toată discuția)