avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... extra de carte funciara la zi
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

extra de carte funciara la zi

Ce este extrasul de carte finciara la zi? Cat este el valabil pentru a afisa intentia de vanzare a unui teren agricol?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 10:20, 9 Iulie 2015
Extrasul de carte funciară eliberat de OCPI este un document care se prezintă sub forma unui formular standard ce cuprinde informaţii referitoare la descrierea şi identificarea imobilului (număr cadastral, suprafaţa în mp etc.), înscrieri privitoare la titularul dreptului de proprietate şi la eventualele sarcini existente (drept de uzufruct, ipotecă etc.)
Extrasul de carte funciară poate fi de două feluri:
extras de carte funciară de autentificare ;
extrase de carte funciară pentru informare .
Extrasul de carte funciară pentru autentificare
Conform art. 54 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, notarul public autentifică actele prin care se transmit, constituie, modifică sau se sting drepturile reale imobiliare pe baza extrasului de carte funciară emis stict în acest scop de Biroul de Carte Funciară din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau , după caz, a certificatul de sarcini.
Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciară pentru încheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau moştenitorilor acestuia (conform art. 56 din Legea nr. 7/1996).
Aşadar, biroul notarial va obţine extrasul de carte funciară în numele prorietarului.
În vechea reglementare, înaintea intrării în vigoare a Legii 71/2011pentru punerea în aplicare a noului cod civil, extrasul de autentificare avea doar o perioadă de valabilitate de 5 zile. Legea mai sus menţionată a modificat însă art. 54 din Legea nr.7/1996 în sensul că acest termen este în prezent de 10 zile lucrătoare.
Termenul se calculează începând cu ziua şi ora înregistrării cererii în registrul special de intrare şi terminând cu sfârşitul celei de-a zecea zile.
În acest interval de timp, legea interzice efectuarea înscrierilor în cartea funciară respectivă. De altfel, sistemul informatic ANCPI blochează cartea funciară.

Citiţi detalii aici: [ link extern ] ...
Extrasul pentru autentificicare este alta treaba si-l poate obtine doar notarul public care si dispune blocarea cartii funciare pe perioada inscrierii.
Extrasul CF simplu nu are un termen de valabilitate stabilit de lege insa majoritatea oamenilor considera ca daca nu e mai vechi de o luna e bun.
Notarul nu poate elibera extrase de carte funciară deoarece nu intră în atribuțiunile lui. Ceeace poate face notarul și are obligația de a face este de a solicita , în cazul unei tranzacții un Extras de CF de autentificare(acest lucru îl poate solicita doar notarul) Extrasul de CF de informare poate fi solicitat de absolut orice persoană, de la OCPI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras carte funciara mshboss mshboss Buna seara! Un extras de carte funciara pt autentificare este valabil din momentul înregistrării cererii, sau este valabil din momentul emiterii lui de ... (vezi toată discuția)
Inscrierea intentiei de a instraina ContSters40598 ContSters40598 Cum se realizeaza efectiv aceasta inscriere? Care sunt actele juridice pentru care se poate cere aceasta inscriere? Blocarea cartii funciare in baza ... (vezi toată discuția)
Acte necesare vanzare teren iulia bumbu iulia bumbu Am titlu de proprietate a unui lot de pamant intravilan, am cadastru facut la el , intrebarea mea este ce acte imi mai trebuiesc pentru a-l putea vinde (vezi toată discuția)