Sunt angajat al unei societati de 1 an de zile . Cand m-am angajat compania mi-a dat sa semnez un contract de munca in care se specifica ca salariul il voi lua pe 10 ale lunii. Niciodata nu am luat banii pe aceasta data , mereu intrand dupa 17 ale lunii.
In acest moment mi-am dat demisia pentru ca voi pleca din tara. Conducerea nu a privit prea bine acest aspect si incearca sa se razbune pe mine spunandu-mi ca trebuie sa stau 21 de zile in preaviz chiar daca colegi de-ai mei au plecat cu acordul partilor. Eu i-am anuntat pe 1 iulie ca voi pleca din tara , mi-au dat o hartie sa o completez si m-au pus sa scriu ca stau 21 de zile in preaviz . Eu nu am semnat-o incercand sa ajung la cineva din conducere in speranta ca voi gasi intelegere lucru care nu s-a intampat. Demisia efectiva am semat-o pe 4 iulie. Am fost amenintata de hr-ista companiei ca daca nu stau pana la sfarsit imi vor intenta proces civil cand i-am comunicat ca nu este posibil sa stau pe motiv ca mi-am cumparat biletele.
Intrebarea este ce pot face in aceasta situatie tinand cont de urmatorii factori:
1. banii nu intra niciodata pe data de 10 ale lunii cum prevede contractul semanat
2. suma decalarata in contractul de munca este salariul minim iar eu iau in mana un salariu mult mai mare (evaziune) , banii ne intra pe un card de debit de la o companie din afara tarii. Nu am semnata niciodata un fluturas de salariu.
3.mi s-a comunicat ca daca aduc biletele de avion imi dau drumu doar ca sa faca bascalie de mine
4. am fost amenintata
Exista posibilitatea sa invoc art.81 aliniatul 8 avand in vedere ca nu iau niciodata banii la timp si sa scap de perioada de preaviz si daca da exista sansa sa nu imi mai dea banii care mi se cuvin (salariul aferent + zilele de concediu din anul respectiv ) ?
Va multumesc !
1. art.81 alin.4 C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Asadar, care este preavizul mentionat in c.i.m. pentru demisie?
2. In cazul în care angajatorul nu achita salariul, puteti demisiona fără preaviz, conform art. 81 alin.8 8 din Codul muncii, care prevede că salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
3. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.