avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza punctul de pensie acum?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza punctul de pensie acum?

Eu tot nu inteleg cum se calculeaza punctul de pensie,acum.Stiu ca inainte punctul de pensie erea echivalentul unui salariu minim pe economie.
Puteti fi mai explicit?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 12 Iulie 2015
Valoarea unui punct de pensie nu mai este legata de salariul minim pe economie.
Este fixata prin legea bugetului de stat,din fiecare an.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii piublice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

2. In acesta an valoarea unui punct de pensie = 830,20 lei.

3. Acest mod de calcul al pensiei se face incepand cu 01.04.2001, de la aplicarea Legii 19/2000)

4. - Salariul minim pe economie nu are legatura cu punctajul pensiei.
- Niciodata punctul de pensie nu a fost identificat cu salariul minim pe economie.
Va referiti la punct,sau la valoarea lui ?
Valoarea punctului la un moment dat a vut legatura cu salariul minim.
Stiu ca in acesta an valoarea unui punct de pensie = 830,20 lei.Eu doream o explicatie matematica nu citate din lege.Am citit si eu legea,inclusiv articolele poastate de dumneavoastra si am ramas total nelamurit.Legea este facuta mai mult pentru specialisti si nu pentru profani ca mine.Referitor la " Salariul minim pe economie nu are legatura cu punctajul pensiei.
- Niciodata punctul de pensie nu a fost identificat cu salariul minim pe economie. "Eu cred ca avea legatura ,cand am iesit eu la pensie in 1999,si erea foarte simplu de calculat.Va multumesc anticipat pentru raspuns.
tytyvirje a scris:
Niciodata punctul de pensie nu a fost identificat cu salariul minim pe economie. \"Eu cred ca avea legatura ,cand am iesit eu la pensie in 1999,si erea foarte simplu de calculat.

În 1999, când aţi ieşit dvs. la pensie, era în vigoare Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţă socială. În acest act normativ nu exista noţiunea de "punct de pensie". Ar trebui să precizaţi foarte clar la ce vă referiţi când spuneţi "punct de pensie".
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensiile cresc odata cu creşterea salariului minim de la 1 iulie 2015 ? florinovici florinovici Aş vrea să ştiu dacă vor creşte şi pensiile odată cu majorarea slariului minim pe economie de la data de 1 iulie 2015... (vezi toată discuția)
Calcul puncte pensie silster silster Cum se calculeaza punctul de pensie ? (vezi toată discuția)
Calculul punctajului mediu anual casandram casandram imi puteti spune cum se calculeaza valoarea pensiei la un venit de minim pe economie (vezi toată discuția)